O tanara romanca de etnie roma, Anina Ciuciu, care a ajuns clandestin in Franta impreuna cu parintii sai, studiaza in prezent dreptul la Sorbona si viseaza sa devina magistrat, pentru a uita de umilinta pe care a resimtit-o cand cersea, relateaza site-ul jactiv.ouest-france.fr, citat de Mediafax.

Nascuta la periferia insalubra a Craiovei, tanara spera ca exemplul sau va servi la schimbarea modului in care este privita populatia roma. La varsta de 22 de ani, ea urmeaza un master la prestigioasa universitate pariziana Sorbona si vrea sa devina magistrat, pentru "a le da peste nas celor care cred ca romii nu sunt decat niste hoti de gaini", afirma ea.

Anina recunoaste ca datoreaza mult familiei sale, care si-a urmat dorinta de a scapa de tristul destin al romilor din est, "considerati ca sub-oameni". Bunicul ei avea o bacanie, tatal ei era contabil, iar mama sa era infirmiera intr-un spital, locuri de munca obtinute pentru ca isi ascunsesera originea si pierdute in momentul in care au fost descoperiti, afirma site-ul. "Sunt romi care reusesc acolo. Dar nu se stie de ei pentru ca s-au pierdut in marea masa".

In 1997, cand Anina avea sapte ani, a plecat impreuna cu parintii si cele doua surori catre Franta, "tara portocalelor si mandarinelor". Dupa multiple peripetii, familia a ajuns din intamplare la Bourg-en-Bresse, in Ain, si a locuit mai intai intr-o camioneta. Tatal vindea ziare, iar mama si copiii cerseau. Acolo, la piata, o trecatoare care le-a devenit ulterior prietena, i-a indreptat catre asociatii. Ulterior, familia a obtinut o locuinta, iar parintii au inceput sa primeasca de lucru.

Anina, careia intotdeauna i-a placut scoala, s-a dovedit foarte inzestrata. "Vreau sa arat ca desi sunt romanca, nu sunt automat necinstita". Dar nu este intotdeauna usor. "Uneori am fost tratata drept roma imputita. Mama mea imi dadea bomboane ca sa imi fac prietene. Ele imi luau bomboanele si plecau!", povesteste ea.

Dupa ce a studiat dreptul la Bourg-en-Bresse, tanara vrea mai mult ca niciodata sa devina magistrat, pentru a "combate nedreptatile". Anina a acceptat sa isi povesteasca istoria intr-o carte, deoarece vrea "sa schimbe modul in care sunt priviti romii". "Romii au aceleasi capacitati ca toata lumea!", afirma ea, desi nu neaga ca au probleme cu delincventa.

"Ca toate comunitatile! Dar nu stiu de unde isi scoate cifrele politia. Saracia ii impinge la astfel de comportamente, nu este ceva intrinsec romilor. Exista si retele care profita de familii, exploateaza copii", explica ea.

Intrebata daca intelege ca este socant sa vezi copii mici expusi la frig si gaze de esapament pe trotuare, Anina afirma: "Da, dar mamele lor prefera adeseori sa ii ia cu ele mai degraba decat sa ii lase singuri intr-o tabara care poate fi distrusa in absenta lor. Romii isi adora copiii, ei au un simt foarte puternic al familiei. Mama mea nu m-a fortat niciodata".

Acest atasament fata de familie este unul dintre aspectele culturii rome pe care Anina vrea sa il pastreze, alaturi de muzica, bucatarie, dans, capacitatea de a se descurca sau castitatea inaintea casatorie. Parintii ei nu o imping sa se casatoreasca cu un rom. "Ei prefera sa ma casatoresc cu un francez". Mai multi prieteni i-au propus sa se casatoreasca, deoarece ar fi o modalitate comoda de a obtine nationalitatea franceza, indispensabila pentru a se inscrie la concursul pentru magistratura. Anina prefera insa sa fie loiala si spera sa ii fie acceptata o noua cerere de reglementare a situatiei sale.

Povestea remarcabila a tinerei Anina Ciuciu nu este noua pentru presa franceza, in august 2012 ea fiind prezentata de postul de radio RTL, precizeaza Mediafax.