Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri seara ca scrisoarea de intentie cu FMI nu contine referiri la acciza pe carburanti si nici la sprijinul fiscal pentru rate. Pe de alta parte, premierul spune ca acordul privind o noua majoritate parlamentara stabila pentru Guvern va fi anuntat luni.

Victor PontaFoto: HotNews / DP

Potrivit primului ministru, sprijinul fiscal pentru rate si acciza la carburanti nu figureaza in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International: "Nici nu aveau ce cauta acolo ( in scrisoarea de intentie cu FMI - n.red.) in sensul in care acciza este un act in vigoare ori intr-o noua scrisoare nu se trec decat viitoare obligatii, nu ceea ce este deja in vigoare, iar proiectul cu sprijinul fiscal pentru rate a fost discutat cu FMI, este agreat de ei, nu este niciun fel de problema, deci nu trebuie sa fie in scrisoare, nu este o obligatie pentru Romania", a precizat Ponta, intr-o interventie telefonica la Romania TV, potrivit Agerpres.

Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri ca va semna scrisoarea cu FMI cu conditiile ca in document sa nu fie trecute acciza pe combustibil si "celebra electorata".

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat miercuri ca Guvernul a aprobat memorandumul cu Fondul Monetar International (FMI). Constantin a precizat ca documentul urmeaza sa fie transmis presedintelui Traian Basescu, spre aprobare.

Pe de alta parte, primul ministru spune ca acordul privind o noua majoritate parlamentara stabila pentru Guvern va fi anuntat luni: "Da, astazi am discutat nu doar cu UDMR-ul, ci si cu alte grupuri politice din Parlament cu exceptia PDL - ca sa nu lasam loc de interpretari, prin persoana domnului Blaga PDL si-a anuntat foarte clar intentia de a ramane in continuare in Opozitie - in asa fel incat marti, cand merg in Parlament, sa existe o majoritate si chiar o majoritate, sigur nu ca aceea care a fost pana acum, stabila pentru Guvern. E normal lucrul acesta", a spus Victor Ponta intrebat daca a purtat discutii cu reprezentantii UDMR si care au fost concluziile.

Premierul a adaugat ca luni o sa anunte oficial "daca si cum va arata acordul privind asigurarea unei majoritati, cu grupul minoritatilor, cu UDMR si cu oricine altcineva va sustine Guvernul": "Luni o sa va anunt ce anume am discutat cu cei care sustin Guvernul. Pana luni nu exista decat zvonuri. Eu nu pot sa va anunt decat cand sunt lucruri stabilite, nu pot sa raspund la toate zvonurile. Sunt atat de multe incat nici daca as sta sa raspund la ele toata ziua nu ar fi suficient. Luni va anuntam deciziile pe care le luam", a mai spus Ponta intrebat daca in discutiile cu UDMR s-a vorbit de acordarea de posturi de ministru sau vicepremier in noul Guvern reprezentantilor Uniunii.