"UDMR risca in mod serios sa rateze intrarea in PE deoarece dupa intalnirile de marti dintre premierul Ungariei - Viktor Orban, si Laszlo Tokes, respectiv Kelemen Hunor, s-a decis ca Tokes sa candideze in afara UDMR. Asta are drept consecinta divizarea electoratului maghiar si un risc major de ratare a intrarii in PE", au declarat pentru Hotnews.ro surse apropiate discutiilor. La alegerile europarlamentare trecute, UDMR si Laszlo Tokes au ajuns in extremis la o intelegere candidind pe liste comune, ceea ce a permis UDMR sa treaca peste pragul electoral si sa obtina chiar trei europarlamentari.

Potrivit unui comunicat de presa de miercuri al UDMR, Kelemen Hunor a spus in discutia cu Viktor Orban ca "Uniunea poarta convorbiri cu Partidul Civic Maghiar, atat despre alegerile pentru Parlamentul European, cat si despre chestiunile de interes public care privesc maghiarimea din Transilvania", dar "UDMR va lua parte la alegerile din luna mai pentru Parlamentul European sub propria sa identitate si cu sigla proprie".

Ieri, liderul UDMR Kelemen Hunor si liderul Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT) Laszlo Tokes au avut intalniri separate la Budapesta cu premierul Orban la Budapesta.

Reamintim ca, recent, au existat informatii potrivit carora Tokes ar urma sa candideze sustinut de FIDESZ. In decembrie 2013, presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro Tibor, a declarat pentru HotNews.ro ca are informatii ca "in cercuri importante din FIDESZ (n.r. partidul premierului Viktor Orban) se discuta despre invitarea lui Laszlo Tokes pentru a candida pe listele lor". Toro Tibor sustine ca aceasta invitatia n-a fost inca formalizata, dar ca PPMT il va sustine daca Tokes se va decide sa candideze pe listele FIDESZ.

Aceasta situatie critica pentru UDMR determina formatiunea maghiara sa acorde, daca e cazul, maxim sprijin parlamentar punctual PSD-ului in cazul ruperii de PNL si sa evite o intrare la guvernare, pentru a nu-si diminua si mai mult sansele la europarlamentare.

La ultimele alegeri parlamentare, UDMR a trecut la limita pragul electoral (5,13% la Camera Deputatilor si 5,23% la Senat).