Presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro Tibor, a declarat, pentru HotNews.ro, ca are informatii ca "in cercuri importante din FIDESZ (n.r. partidul premierului Viktor Orban) se discuta despre invitarea lui Laszlo Tokes pentru a candida pe listele lor". Toro Tibor sustine ca aceasta invitatia n-a fost inca formalizata, dar ca PPMT il va sustine daca Tokes se va decide sa candideze pe listele FIDESZ. Presedintele PPMT mai spune ca partidul sau doreste o coalitie electorala cu UDMR, dar ca Uniunea transmite semnale ca ar dori sa aiba propria lista la alegerile europarlamentare care vor avea loc in mai 2014.

Laszlo Tokes si Viktor OrbanFoto: Hotnews

Toro Tibor a mai declarat pentru HotNews.ro ca Laszlo Tokes se bucura de aprecierea lui premierului Ungariei, Victor Orban si a vicepremierului Semjen Zsolt. "Inca nu s-a decis, dar daca s-ar intampla acest lucru dl. Tokes ar reperzenta interesele maghiarilor de pretutindeni. Nu ar fi ceva iesit din comun, daca va decide in acest sens partidul il va sustine", a declarat Toro Tibor. El a mai precizat ca Laszlo Tokes este si presedintele Consiliului Autonomiei Maghiare din bazinul carpatic, fiind "o personalitate simbolica" a comunitatii maghiare.

Principala strategie a PPMT este sa formeze o coalitie electorala cu UDMR, deoarece la europarlamentare nu se aplica pragul electoral majorat in cazul coalitiilor, cum se intampla la parlamentare, ci pragul normal de 5%. Toro Tibor sustine ca pana acum n-a primit un raspuns concret de la UDMR, dar ca in urmatoarele doua luni problema ar trebui transata.

Vicepresedintele politic al UDMR, Laslo Borbely, a declarat miercuri, citat de Mediafax, că Laszlo Tokes putea să rămână un erou al Revoluţiei, dar "a coborât de acolo" şi a intrat în politică, unde a avut "unele atitudini", iar afirmaţia sa recentă că "UDMR e un fel de mafie politică", dar ar trebui să meargă împreună în alegeri, "pentru că acestea sunt calculele electorale" este inacceptabilă.

El a spus că aceasta nu înseamnă că nu vor exista discuţii cu Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, precizând că UDMR vrea să îi convingă pe reprezentanţii celor două partide amintite să nu încerce "unele acţiuni de kamikaze".

Laszlo Tokes a intrat in Parlamentul European la ultimele alegeri pe listele UDMR, formand o coalitie interna, uniunea obtinand 3 mandate. Presedintele PPMT sustine ca daca UDMR va participa singur la alegeri "va pune in pericol prezenta la Bruxelles".

Europarlamentarul Laszlo Tokes a predat, duminica, 15 decembrie, Bisericii Reformate din Timisoara medalia "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara.

In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

In 27 iulie anul acesta, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat". Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

Intrebat daca ii va retrage Ordinul "Steaua Romaniei" europarlamentarului Laszlo Tokes, asa cum recomanda Consiliul, Basescu raspundea ca doreste sa vada motivarea si ca procesul nu este unul simplu.

Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' a decis in urma cu o luna, pe data de 20 noiembrie, cu cinci voturi pentru si o abtinere, retragerea distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.