Mai multi liberali au reactionat, joi, la declaratiile presedintelui executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, care a declarat ca USD poate asigura guvernarea, din punct de vedere aritmetic, in absenta PNL.

Vicepresedintele PNL Florin Turcanu: Se pregateste aruncarea PNL din Guvern

Vicepresedintele PNL Florin Turcanu este convins ca social democratii pregatesc scoaterea liberalilor de la guvernare. El a declarat joi, intr-o intalnire cu presa, ca inlaturarea PNL din Guvern este premeditata.

"Totul este bine pus la punct. Pozitia mea este ca e greu sa scapam de ceea ce s-a pregatit si se pregateste: aruncarea PNL din Guvern. Totul a fost pregatit. Noi am fost corecti si naivi", a afirmat Turcanu, potrivit Agerpres.

Liderul liberal sustine ca obiectivul PNL este de a ramane la guvernare si de a participa, alaturi de PSD, in interiorul USL, cu candidat comun la alegerile prezidentiale, insa considera ca social-democratii nu isi doresc acest lucru.

"Eu ma astept la chestiunea asta mai demult. Cred ca se forteaza aceasta inainte de europarlamentare (...)", a adaugat vicepresedintele PNL.

Turcanu a precizat ca punctul de vedere exprimat este unul personal si nu al formatiunii politice pe care o reprezinta.

Stelian Dolha (PNL): Dati-ne afara de la guvernare, daca nu mai aveti nevoie de noi

Presedintele PNL Bistrita-Nasaud, deputatul Stelian Dolha, i-a cerut vicepremierului Liviu Dragnea sa declare public daca PSD nu mai are nevoie de liberali in Guvern, scrie Agerpres.

"Sa ne dea afara de la guvernare, daca nu mai au nevoie de noi, de liberali! Clar, sincer, de aici de la Bistrita, mesajul catre domnul Dragnea este: dati-ne afara de la guvernare, daca nu mai aveti nevoie de noi, dar, domnule Dragnea, domnule ministru, spuneti-le romanilor asta! Iesiti, aveti curajul, iesiti pe toate posturile de televiziune si spuneti ca nu mai aveti nevoie de noi!", i-a transmis Dolha vicepremierului social-democrat.

Intrebat daca in aceste zile in PNL s-a pus problema iesirii de la guvernare, liderul judetean al PNL a spus ca "niciodata".

"Clar, sincer: niciodata. Cum sa iesim de la guvernare? Presedintele zicea ca abia am intrat. Nu s-a discutat si, in momentul in care am facut propunerea Klaus Iohannis pentru Ministerul de Interne si vicepremier, am facut-o pentru a da greutate acestui guvern si acestei guvernari si pentru a duce proiectele noastre pana la capat, pe care ni le-am asumat impreuna cu colegii nostri social-democrati. Cum sa iesim, atunci, de la guvernare, daca noi il trimitem acolo pe numarul 2 al partidului, prim-vicepresedintele Klaus Iohannis?", a spus Dolha.

Presedintele PNL Bistrita-Nasaud este de parere ca PSD "supraliciteaza" facand propunerea ca liderul PC sa ocupe la randul sau o functie de vicepremier.

"S-a intamplat ceva cu Partidul Conservator in perioada asta? A crescut ca voinicul din poveste? A participat la niste alegeri pe liste separate si si-a umflat scorul electoral, adica nu mai este unu virgula ceva la suta, ca e mai mult? Nu, si nici nu cred ca si-a umflat muschii sub noua umbrela a USD. Deci, daca lucrurile acestea nu s-au intamplat, atunci de ce supralicitam aceasta functie? E o intrebare la care nu putem sa raspundem noi, liberalii", a declarat Dolha.

Stelian Dolha spera ca, saptamana viitoare, Klaus Iohannis sa fie instalat in functia de ministru de Interne si cea de vicepremier, iar liderul PC, Daniel Constantin, sa ramana 'un ministru ascultator, al agriculturii si atat'.

Ben Ardelean (PNL): Cei mai multi primari se plang de ministerul lui Dragnea, nu de ale noastre

Senatorul liberal Ben Oni Ardelean il sustine pe vicepresedintele PNL Klaus Iohannis in ceea ce priveste afirmatiile acestuia potrivit carora liberalii nu ar mai trebui sa cedeze politic in fata partenerilor din USL.

"Cred ca jucatul cu vicepremierii si declaratii iresponsabile am auzit in multe zone. De partea cealalta, pozitia noastra (a PNL, n.r.) este foarte ferma, practic nu cerem o reconfigurare a guvernului, ci o reasezare pe pozitii a unor noi ministri si nu vad de ce am negocia din nou alte formule de guvernare, alte structuri in cadrul guvernului, de ce ar trebui ca toti ministri sa fie vicepremieri", a spus Ardelean, citat de Agerpres.

El a subliniat ca vicepremierul social democrat Liviu Dragnea ar trebui sa gaseasca solutii pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si nu pentru negocierile pentru functiile din Guvern.

"Cred ca domnul Dragnea trebuie sa priveasca in propria ograda si sa gaseasca solutii pentru ministerul pe care-l conduce, pentru ca cei mai multi primari din Romania se plang de ministerul dansului, nu de ministere conduse de liberali", a declarat Ben Oni Ardelean.

Senatori PNL Bihor: Cu USD, PSD-istii au facut "o chinezarie" ca Abidas si Mike; o mitocanie pe fata

Senatorii PNL de Bihor Cristian Bodea si Valeriu Boeriu considera ca PSD ii forteaza pe liberali sa paraseasca USL, o "alianta confiscata de Ponta", ei spunand ca social-democratii au creat USD ca "o chinezarie politica, un plagiat ca si Abidas si Mike", prin care vor sa induca in eroare electoratul, transmite Mediafax.

Senatorii PNL de Bihor Valeriu Boeriu si Cristian Bodea au afirmat, joi, intr-o conferinta de presa, ca USD a fost gandita ca "un plagiat ieftin", prin care sa poata fi pacalite "babele de la tara".

"Modul in care strategii PSD au gandit aceasta chinezarie, acest plagiat ieftin, imi ridica semne de intrebare. Sa crezi ca vei castiga alegerile facand ce fac chinezii cu Abidas si Mike e jenant. Prin asta vor sa pacaleasca probabil babele de la tara. Aceasta mutare cu USD este inca un pas pentru a forta ruperea USL, este o mitocanie pe fata, vor sa sufle sigla USL si nici nu le e rusine de asta", a spus Bodea.

***

Presedintele PSD, Victor Ponta, cel al UNPR, Gabriel Oprea, si liderul PC, Daniel Constantin, au semnat, luni, protocolul pentru constituirea aliantei electorale Uniunea Social-Democrata (USD), pentru alegerile europarlamentare, la eveniment fiind prezent si primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca aceasta aliata electorala este formata din trei din cele patru partide din USL si are doua din cele trei litere ale USL, dar isi propune sa aiba suta la suta din mesajele cu care USL a castigat alegerile.

De asemenea, presedintele PNL, Crin Antonescu, spunea, luni, ca PSD si PC se ascund in spatele aliantei USD, mentionand ca este un comentariu "malitios" si "amical".

La randul sau, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, declara, marti, referindu-se la constituirea aliantei electorale Uniunea Social-Democrata (USD), ca reprezinta un semnal ca cele trei partide vor altceva, adaugand: "Nu putem sa ne facem ca nu vedem ca ceilalti trei incep jocul lor propriu".