Liderul PNL Crin Antonescu a declarat joi, raspunzand unei intrebari, ca nu considera condamnarea fostului premier Adrian Nastase la inchisoare cu executare in dosarul "Zambaccian" ca fiind o actiune politica. Presedintele liberal a refuzat in repetate randuri sa comenteze declaratiile premierului Victor Ponta, care a comparat cazul Nastase cu cel al Iuliei Timosenko, vorbind despre un dosar politic, si a precizat ca nu le va comenta nici pe cele ale presedintelui onorific al PSD, Ion Iliescu.

Intrebat de ce nu a facut declaratii pe subiectul Nastase, Antonescu a raspuns: "Deoarece nu am fost nici implicat in acest proces, deoarece nu sunt membru al Inaltei Curti, deoarece nu sunt nici reprezentant al CSM, deoarece cred, asa cum purtatorul nostru de cuvant a comunicat public in numele PNL, ca nu e rostul, in caderea politicienilor, sa comenteze sentinte definitive. Va amintesc ca am procedat la fel atunci cand colegul nostru, dl vicepresedinte si ministru la vremea respectiva, dl Relu Fenechiu a fost condamnat, nu definitiv ci in prima instanta. Dansul si-a dat demisia imediat din functia de ministru si nimeni din PNL nu a comentat continutul si rostul sentintei".

Antonescu a explicat politicienilor le este permis sa aiba nemultumiri fata de functionarea anumitor elemente din sistemul judiciar, ba chiar obligatoriu atunci cand acestea exista, insa calea corecta de a le rezolva este prin modificarea legilor atunci cand ele lasa posibilitati de abuz. "Nu comentand sau atacand o sentinta sau alta indreptam lucruri care eventual nu merg bine intr-un asemenea sistem extrem de delicat. Nu vad de ce noi ar fi trebuit in acest caz sa procedam altfel decat am procedat in cazul Relu Fenechiu sau in alte cazuri", a adaugat presedintele PNL.

"Am distins intotdeauna intre ceea ce poate sa fie suspiciune legate de cursul unei anchete si o sentinta. Eu nu sunt dintre cei care fac confuzie intre procurori si judecatori", a subliniat Antonescu, adaugand ca sentintele instantei pot fi comentate, insa nu de catre liderii politici.

Intrebat daca declaratia premierului Ponta cu privire la condamnarea lui Nastase a fost o greseala, Antonescu a aratata ca nu e rolul sau sa comenteze declaratiile colegului de alianta precizand insa ca nu considera ca "dl Ponta, pentru ca a facut o anumita declaratie, e vreun pericol la adresa independentei justitiie, chiar nu cred lucrul acesta".

"Eu am inteles foarte bine ce a vrut sa spuna dl Ponta", a afirmat liberalul, intrebat daca poate fi de acord ca lider politic ca premierul tarii sa faca astfel de declaratii.

"Nu ducem lucrurile in alta parte, nu comentez acest lucru. Nu comentez nici declaratia dl. Iliescu", a adaugat Antonescu.

"Ceea ce premirul spune public, si il inteleg, e o mare frustrare sa vezi ca numai intr-o anumita directie se fac cercetari", a mai afirmat liderul liberal.

Victor Ponta a declarat luni ca sentinta in dosarul "Zambaccian" este "politica si nedreapta",iar Nastase ca este o victima a regimului Basescu, compararandu-l cu Iulia Timoshenko. Pe de alta parte, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu afirma, intr-un interviu la RFI ca nu crede ca exista o "conexiune directa" intre politica si justitie in cazul condamnarii lui Adrian Nastase.

Adrian Nastase a fost condamnat, luni, 6 ianuarie, la 4 ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru luare de mita in forma continuata in dosarul Zambaccian. Acesta a mai primit 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj.

Sotia sa, Dana Nastase, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mita, si patru ani de interzicere a unor drepturi.Aceasta are o perioada de incercare de 8 ani.