PDL a contestat, joi, la Curtea Constitutionala modificarile aduse marti Codului penal de catre Parlament. Democrat liberalii au depus doua sesizari in legatura cu modificarile adoptate marti de Camera Deputatilor la Codul Penal, una vizand definirea functionarului public si cealalta referindu-se la conflictul de interese.

"Prima sesizare se refera la perfidul articol 253/1 din Codul penal prin care parlamentarii PSD si PNL s-au sustras conflictului de interese. A doua sesizare face referire la modificarile operate articolului 147 din Codul penal prin care parlamentarii USL s-au scos din sfera de definitie de functionarilor publici", a declarat presedintele PDL, Vasile Blaga , citat de agentia Mediafax.

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, a explicat la Realitatea TV ca modificariile aduse Codului penal vizeaza acte normative ce fac parte dintr-un pachet legislativ privind statul de drept si mentinerea integritatii, care este parte a Mecanismului de Cooperare si Verificare, incheiat de Romania cu Comisia Europeana. "Este vorba despre obligatii care tin de statutul Romaniei in UE, de aceea este atat de grava modificarea", a declarat Predoiu.

Reamintim ca Parlamentul a aprobat, marti, modificari ale Codului penal care fac ca parlamentarii, primarii, sefii de consilii judetene, notarii si judecatorii sa scape de sub incidenta ANI si a DNA.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de for decizional, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen. Practic, parlamentarii au schimbat definitia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei.

In contextul in care parlamentarii puterii au aprobat modificarile aduse Codului penal in Comisia juridica a Camerei in noaptea de luni spre marti, iar marti proiectul a intrat pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul Comisiei sa fie publicat si fara sa existe o dezbatere in plen, liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, afirma ca "Au fost niste actiuni de coordonare perfecta ale majoritatii, pregatite din timp".