Secretarul de stat din Ministerul Mediului Mihail Faca apare pe o lista initiala de persoane inscrise la un concurs de pescuit, in echipa cu Razvan Alexe, un om de afaceri prahovean urmarit penal in cazul vast de evaziune fiscala si spalare de bani de 35 de milioane de euro in care arestat preventiv este si Marcel Pavaleanu, fost consilier in Secretariatul General al Guvernului. Mihail Faca a subliniat, insa, ca nu s-a dus la concursul respectiv, la care oricum nu el s-a inscris, ci a fost inscris probabil de catre Alexe.

Mihail Faca si Razvan AlexeFoto: Colaj foto ANPM/altPHel.ro

Mihail Faca era de 9 luni presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), cand, in februarie si apoi in martie 2013, numele lui apare pe o lista de persoane care ar fi intentionat sa participe la o competitie de perscuit. Numele lui Faca, vicepresedinte al PSD Ploiesti, figureaza intr-o echipa de trei perscari, alaturi de Razvan Alexe si un anume Bogdan Lazopulu.

Asa cum a mai scris HotNews.ro, Alexe, catalogat drept interlop de o parte a presei locale din Prahova, este arestat preventiv pentru presupuse fapte de trafic de influenta, intr-un dosar disjuns din cazul mai vast privind presupuse activitati de spalare de bani si evaziune fiscala de 35 de milioane de euro in care arestat preventiv este si fostul consilier din Secretariatul General al Guvernului Marcel Pavaleanu, presedintele autosuspendat din functie al PSD Plopeni.

De asemenea, Alexe este cercetat intr-un alt dosar in care procurorii suspecteaza ca ar fi incercat sa aduca ilegal la Ploiesti deseuri toxice de pe nava Flaminia, "bomba plutitoare" care fusese adusa la Constanta. Din acest dosar a fost disjuns si cazul de evaziune fiscala si spalare de bani.

Bogdan Lazopulu, celalalt pescar care figureaza ca fiind in echipa cu secretarul de stat si cu Alexe, a fost catalogat, la randul sau, drept interlop de catre o parte a presei locale.

Mihail Faca, ajuns intre timp secretar de stat la Ministerul Mediului, a explicat ca nu s-a prezentat la concursul de pescuit si oricum nu el s-a inscris in competitie, ci probabil Razvan Alexe l-a inscris, fara stirea sa.

"Nu m-am inscris, am fost inscris si evident ca nu puteam sa dau curs unei astfel de invitatii minunate, ceea ce nu s-a intamplat, ca sa fie clar. Nu stiu, probabil ca vrand sa-mi dea importanta m-a inscris la un concurs de pescuit, fara sa ma intrebe, fara nimic. Drept urmare, a primit un mare refuz. Oricum, nu vad relevanta informatiei", a declarat, luni, pentru HotNews.ro, secretarul de stat Mihail Faca.

Intrebat cine l-a inscris in concurs, Faca a raspuns: "Pai, cred ca Alexe".

Seretarul de stat a explicat ca pe Razvan Alexe l-a cunoscut "pe balta de pescuit". "Pe domnul Alexe, ca sa-l numim asa, l-am cunoscut pe balta de pescuit, fiind un foarte bun pescar si el", a rememorat fostul sef al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Intrebat daca Alexe i-a cerut vreun favor, fostul presedinte al ANPM a negat. "Domnule, discutati cu un om serios, daca discutam ceva ilegal, azi, cand discutam, nu as fi discutat cu dumneavoastra, ci cu aia cu care discuta Alexe".

Prin decizii ale premierului Ponta, Mihail Faca a fost eliberat de la sefia ANPM in noiembrie 2013 si numit secretar de stat "plin" la Ministerul Mediului, unde are in coordonare inclusiv Agentia al carei presedinte a fost. In plus, Faca se ocupa de toate directiile tehnice de la Mediu.

Inainte de functia de la ANPM, Mihail Faca a fost administrator public la Consiliul Judetean Prahova, condus de Mircea Cosma.

Revenind la concursul de pescuit, Cupa Becker era programata in 20-25 mai, insa pe lista participantilor nu figura Mihail Faca, dar nici Razvan Alexe si nici Bogdan Lazopolu nu s-au mai dus.

Organizatorii competitiei au declarat, pentru HotNews.ro, ca inscrierea preliminara se face pe internet, iar cel care isi inscrie o echipa de perscari nu are nevoie de acceptul presupusilor sai coechipieri.

"Pe site poti sa treci pe oricine, si pe mama-mare, nu e relevant. Inscrierea efectiva se face prin plata avansului (taxei de participare - n.r.)", a declarat, pentru HotNews.ro, Andrei Vladeanu, presedintele Asociatiei Pescarilor de Crap din Romania.

  • Inapoi la Flaminia. Faca: N-au dus domn'e nimic la Ploiesti

Cupa Becker de pescuit la crap, unde Razvan Alexe voia sa faca echipa cu seful de atunci al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, a avut loc pe lacul Sarulesti, in judetul Calarasi, in 20-25 mai 2013, cu trei zile dupa ce in Portul Constanta intrase nava Flaminia, "bomba toxica plutitoare", incarcata cu deseuri.

In octombrie, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti preciza HotNews.ro ca Razvan Alexe era cercetat pentru ca ar fi incercat sa transporte ilegal reziduuri toxice de pe Flaminia la Ploiesti, la o statie de epurare dezactivata care apartine de Rafinaria Astra, controlata la randul ei de omul de afaceri Ioan Niculae.

"In dosarul la care faceti referire este cercetat Alexe Razvan despre care exista indicii ca ar fi incercat sa transporte reziduuri toxice de pe vasul Flaminia la statia de epurare apartinand Rafinariei Astra, unde acestea urmau sa fie prelucrate, in conditiile in care statia de epurare nu mai indeplineste conditiile tehnice de prelucrare a reziduurilor, motiv pentru care Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a si refuzat prelungirea autorizatiei de functionare", arata Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, intr-o adresa transmisa HotNews.ro.

De la bordul vasului Flaminia au fost descarcate in Portul Constanta 2.162 de tone de deseuri metalice. Contractul, in valoare de 28 de milioane de dolari, a fost cistigat de un consortiu format din Glar Construct, Uni Recycling si SETCAR, care ar fi trebuit sa se ocupe atit de transportul deseurilor cit si de valorificarea acestora, potrivit RISE Project. Firma Glar Construct a fost fondata de deputatul PSD de Prahova, Sebastian Ghita, mai noteaza RISE.

In schimb, secretarul de stat din Ministerul Mediului Mihail Faca e gata sa bage mana in foc ca nici Alexe, nici altcineva nu au adus la Ploiesti reziduurile de pe Flaminia.

"N-au dus domn'e nimic la Ploiesti, sunt niste aberatii de presa, nu au nicio legatura cu realitatea", a declarat Faca, luni, pentru HotNews.ro.

In mai, Autoritatea Nationala pentru Protectia Mediului, condusa atunci de Faca, a efectuat verificarile documentelor care au permis descarcarea a 9.000 de tone de deseuri de pe Flaminia in Portul Constanta.

"ANPM este responsabila cu notificarea internationala, deci verifica daca documentele sunt in regula, daca se poate face acest lucru pe teritoriul tarii sau nu. Cei care dau avizul pe procedura de depoluare sunt Autoritatea pentru Protectia Mediului Constanta. Nu are legatura cu ANPM", a mai afirmat Mihail Faca.

De asemenea, el a precizat ca de pe Flaminia a fost descarcata o cantitate mai mica de 9.000 de tone de deseuri.

"A existat o notificare, un document international prin care in Romania trebuia sa descarce 9.000 de tone de fier vechi rezultat in urma avariei. Am constatat ca era cantitatea mult depasita si cu alte minuni si nu am permis descarcarea in tara a diferentelor. Si pentru asta a plecat in Danemarca. Dar eu nu cred ca au descarcat 9.000 de tone, ci mai putin", a mai declarat luni secretarul de stat.

Portcontainerul Flaminia plecat in Danemarca pentru decontaminare, la sfarsitul lunii octombrie, urmand sa se intoarca pentru reparatii in Santierul Naval Mangalia.

"Din cate stiu eu, Flaminia nu s-a intors in Romania. Este la ecologizat in Danemarca. Pentru reparatii, se va intoarce tot in Romania, dar nu mai trebuie descarcat nimic de pe ea in Romania", a dat asigurari secretarul de stat Mihail Faca.

  • Alt dosar, acelasi Razvan Alexe: Din acest moment, eu fac cartile

La jumatatea lunii noiembrie, Razvan Alexe a fost arestat preventiv intr-un dosar in care este acuzat de presupuse infractiuni de trafic de influenta.

Potrivit procurorilor DNA Prahova, care au preluat ancheta, Alexe pretindea ca are influenta la presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si cerea bani de la anumite firme de constructii carora le promitea contracte cu CJ.

Cel care l-a denuntat pe Alexe procurorilor este un om de afaceri prahovean, Ion Dumitru, proprietarul firmei Star T&D.

Conform procurorilor Curtii de Apel Ploiesti, Razvan Alexe i-a spus lui Ion Dumitru ca el este cel care face jocurile in privinta lucrarilor pentru CJ Prahova.

"Inculpatul i-a spus denuntatorului in mod explicit ca <> si totodata i-a spus ca daca doreste sa castige in continuare licitatiile, trebuie sa fie de acord ca o parte din lucrarile continute de acestea sa le subcontracteze unor societati comerciale indicate de el", sustin anchetatorii, in referatul vazut de HotNews.ro.

Concret, Razvan Alexe este acuzat ca a luat peste 1 milioane de euro pentru a-i facilita denuntatorului obtinerea unor contracte de lucrari cu Consiliul Judetean Prahova.

Alexe are legaturi directe (inclusiv prin firme) cu Marcel Pavaleanu, fost consilier in Secretariatul General al Guvernului si fost presedite (autosuspendat din functie) al PSD Plopeni.

De asemenea, atat Alexe cat si Pavaleanu sunt cunoscuti ai deputatului PSD Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, dupa cum au mai scris HotNews si presa locala prahoveana.

Reteaua Pavaleanu-Alexe si legaturile cu familia presedintelui CJ Mircea Cosma

Pe masura ce procurorii isi extind cercetarile, dimensiunile Retelei Pavaleanu-Alexe se extind si ele, cu legaturi directe la membri ai familiei presedintelui CJ Prahova si al organizatiei judetene a PSD, Mircea Cosma. Afacerilor anchetate de procurori, in dosare disjunse, ating acuzatii de evaziune fisacala, spalare de bani, santaj, privind contractele de lucrari publice din judetul Prahova, dar si incercari de import de substante toxice de pe nava Flaminia, dupa cum relata HotNews.ro.

Reteaua actualizata si ramificatiile sale:

  • Printre cei urmariti penal in cazul presupusei evaziuni fiscale si spalari de bani de 35 de milioane de euro este si administratorul public al CJ Prahova Fabioara Ionescu. Ea era director general al SC Ploiesti Industrial Parc SA, companie aflata in proprietatea CJ Prahova, la data comiterii fatelor, potrivit anchetatorilor de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti. Platile efectuate de Fabioara Ionescu, in presupusul circuit de evaziune fiscala si spalare de bani invocat de procurori ajungeau la Razvan Alexe, potrivit acestora.
  • Razvan Alexe, catalogat drept interlop de o parte a presei prahovene, a fost arestat preventiv, in 13 noiembrie, pentru ca ar fi luat bani de la o firma pentru a facilita obtinerea de contracte publice cu CJ Prahova, conform DNA. Potrivit procurorilor anticoruptie, Alexe lua banii folosind ca paravan o alta firma, Marconstruct Company SRL, care a apartinut fostului consilier din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Marcel Pavaleanu, pana in 21 ianuarie 2013.
  • De asemenea Razvan Alexe detine firma S.C. Grup Cons Expert S.R.L., unde Pavaleanu a fost director adjunct cel putin 3 ani.
  • La randul lui, Pavaleanu l-a imprumutat pe Alexe cu 35.000 de euro.
  • Acelasi Alexe s-a asociat, in firma RRR Imobiliar Expert Grup, cu Razvan Turea, fost deputat PSD. Turea l-a avut consilier pe Marcel Pavaleanu a la biroul parlamentar, in perioada 2008-2012.
  • Revenind la Fabioara Ionescu, aceasta este presedinta a Organizatiei de Femei a PSD Prahova si vicepresedinte al PSD Prahova, organizatie condusa de Mircea Cosma, liderul CJ Prahova.
  • Razvan Alexe se cunoaste si cu deputatul PSD Vlad Cosma, fiul presedintelui PSD Prahova, Mircea Cosma.
  • Cosma junior recunostea, in martie 2013, relatia cu Razvan Alexe, catalogat de presa locala drept interlop. "Este o cunostinta. (...) Sunt prietenul tuturor prietenilor mei. Indiferent de statutul lor. Alexe a fost impuscat intr-o rafuiala, intr-un cazinou. Am citit si eu ca e interlop. Cunoscandu-l, v-as contrazice. Nu are dosare penale. Nu inteleg care e interlopismul. La un moment dat era intr-un cazinou, s-au impuscat unii si l-au nimerit pe el", declara deputatul Vlad Cosma despre Razvan Alexe, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.
  • HotNews.ro a suprins un dialog pe Facebook Razvan Alexe - Vlad Cosma, in care primul il inreaba pe celalalt daca nu vrea sa "imparta gardul" impreuna.
  • Si, pentru ca cercul sa se inchida, in doua fotografii de pe Facebook, prezentate de HotNews.ro, deputatul Cosma jr. apare alaturi de Marcel Pavaleanu, in ipostaze care par sa ilustreze o amicitie stransa. Intr-una dintre fotografii, Pavaleanu si Vlad Cosma apar pe plaja la Palma de Majorca, in compania unor tinere.
  • De asemenea, Marcel Pavaleanu a fost presedinte al PSD Plopeni, filiala care este membra a PSD Prahova, organizatia judeteana social-democrata condusa de Mircea Cosma.
  • Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, Mircea Cosma isi aduce aminte ca il cunoaste pe Pavaleanu de prin 2005-2006. De altfel, inainte sa ajunga la Secretariatul General al Guvernului, Pavaleanu a fost membru al Consiliului de Administratie al SC Ploiesti Parc Industrial SA, companie detinuta de CJ Prahova. "Adica nu e copil de pe strada, e baiat cu facultate, cu vechime, cu alea. (...) Are facultate? Are, deci nu e de pe strada. Are vechime? Are. Deci nu e de pe strada. A facut parte, ca acum s-a suspendat, a avut functia de presedinte al organizatiei PSD Plopeni. L-au propus aia de acolo, de acolo a facut parte. Lucruri simple", a explicat Mircea Cosma numirea lui Pavaleanu la compania Consiliului Judetean.