Traian Basescu se intalneste cu premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR Mugura Isarescu, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu si ministrul Bugetului, Liviu Voinea, la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Ponta ii ceruse, printr-o scrisoare deschisa, o intalnire presedintelui Traian Basescu impreuna cu cei trei oficiali, pentru deblocarea situatiei legate de acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. In scrisoare, Victor Ponta sustine ca acordul Romaniei cu institutiile financiare internationale este suspendat "de facto".

"Daca dl presedinte e de acord sigur ca mergem. Nu am primit (raspuns - n.r.). Dar va cred pe dvs ca presedintele mi-a raspuns prin presa la ora 17.00, mergem," a spus Ponta jurnalistilor. "Imi doresc ca presedintele, in acest ultim an pe care il mai are, sa fie mai responsabil. Sa se gandeasca mai putin la domnia sa," a spus Ponta jurnalistilor.

Reamintim ca presedintele Traian Basescu a anuntat luni seara ca nu a semnat scrisoare de intentie cu FMI din cauza cresterii accizei pe carburanti. Presedintele a mai spus ca nu va promulga proiectul de buget in forma actuala.

Imediat dupa anuntul presedintelui, premierul a declarat ca "practic, nu mai avem acord cu FMI si Comisia Europeana".

Comisia Europeana, la randul sau, a aratat prin intermediul unui purtator de cuvant ca "Romania decide daca va continua programul de asistenta, dar, indiferent de alegere, e esential ca tara sa ia masurile fiscale pentru obiectivele bugetare".

Textul integral al scrisorii transmise de Biroul de presa al Guvernului:

Avand in vedere efectele negative ale suspendarii de facto a acordului Romaniei cu institutiile financiare internationale si repercursiunile posibile ale neadoptarii Bugetului de stat si a Bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2014, va rog sa fiti de acord sa avem o intalnire pe aceasta tema in vederea identificarii solutiilor de deblocare a acestei situatii.

Va propune ca la aceasta intalnire sa perticipe si domnii Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Daniel Chitoiu, Viceprim-ministru si ministru al Finantelor si Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget.

Va rog sa binevoiti a stabili o data pentru realizarea acestei intalniri.

Cu deosebita consideratie,

Victor Ponta

Prim Ministru