Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara la Palatul Cotroceni ca a decis sa nu aprobe memorandumul trimis de Guvern pentru aprobarea negocierilor cu FMI din cauza majorarii accizei la carburanti. "Nu imi voi asuma aceasta masura antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si a sanselor de relansare a economiei", a spus Traian Basescu.

Disputa pe acordul cu FMIFoto: Hotnews

"Guvernul isi poate asuma sa trimita fara semnatura mea, dar eu nu semnez o crestere de accize la combustibil", a adaugat seful statului, precizand ca "Eu am informat FMI cu privire la pozitia mea, in ianuarie vine din nou delegatia, se poate renegocia acest punct si se poate intra in bordul din feburarie sau martie".

"Faptul ca trebuie renegociat memorandumul nu creeaza nici o problema de finantare pentru Romania, mai ales ca motivul pentru care eu nu aprob acest memorandum si nu aprob semnarea scrisorii este legat chiar de relansarea economica", da asigurari seful statului.

Traian Basescu a enumerat care vor fi, in opinia sa, efectele majorarii accizei la carburabti: "cresterea preturilor, o crestere suplimentara a inflatiei, foarte multe intreprinderi mici si mijlocii, precum si companii de transport care vor intra in insolventa sau in faliment si cel mai rau efect va fi acela exact la adresa acelora pe care Guvernul spune ca vrea sa ii ajute. Adica, aceasta crestere de pret la carburanti, prin efectele ei, va afecta mult mai mult pensiile decat cresterea de 3,75% pe care legea obliga Guvernul sa o faca."

Ponta: Nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE

Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seara anuntul presedintelui Traian Basescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarand pentru agentia Mediafax ca nu mai avem practic acord cu FMI si CE.

Intrebat cum comenteaza anuntul presedintelui Basescu, premierul a raspuns scurt: "Nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE". Victor Ponta nu a facut alte comentarii.

Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, comenteaza, intr-un comunicat remis luni seara, declaratia premierului Victor Ponta, potrivit caruia "Nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE".

"Prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, a facut o afirmatie incorecta din care rezulta ca nu cunoaste modul in care functioneaza acordul dintre Romania si Fondul Monetar International. Pentru ca romanii sa fie corect informati trebuie spus ca Acordul stand-by 2013 - 2015 este si ramane valabil. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intentie. Trebuie stiut ca scrisoarea de intentie reprezinta o evaluare de parcurs, realizata la fiecare trei luni, a modului in care Guvernul a indeplinit conditionalitatile din acord si prin care statul roman, atunci cand este cazul, isi asuma noi angajamente menite sa duca la indeplinire principiile de baza prevazute in acordul deja semnat", arata Bogdan Oprea.

Liviu Voinea, ministrul Bugetului, despre acordul cu FMI: In acest moment nu e oficial suspendat, dar el efectiv nu isi mai produce efectele. Probabil nu vom avea nici prima transa din imprumutul preventiv pus la dispozitia Romaniei

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat luni seara, la Antena 3, referindu-se la cresterea accizei la benzina, ca "aceasta era varianta cea mai putin costistoare, care afecta cel mai putin populatia. Cresterea costului imprumutului pentru Romania e mai mare pentru noi daca Romania nu are buget la 1 ianuarie si daca nu are nici acord cu FMI."

Liviu Voinea a mai spus ca in ultima perioada "Romania si-a scazut considerabil costul la care se imprumuta. Ne va afecta insa consdiderabil si ne vom imprumuta mai scump daca nu avem buget la 1 ianuarie."

Voinea a mai spus ca Guvernul nu are de ales, el lasand sa se inteleaga ca majorarea accizei la combustibil este necesara: "ca ori acciza la motorina si benzina, ori alte cheltuieli".

Liviu Voinea a declarat, apoi, la B1 Tv, ca "Probabil nu vom avea nici prima transa din imprumutul preventiv pus la dispozitia Romaniei."

El spune ca, cel mai probabil, o noua intelegere cu FMI se amana pentru luna martie.

Ilie Sarbu: Gestul lui Basescu este unul iresponsabil, a atins culmea dementei. Va trebui sa gasim o formula sa-l aducem la realitate/ In Constitutie sunt prevederi, precum punerea sub acuzare, care ar trebui discutate in USL

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat luni la Parlament ca gestul preseditelui Traian Basescu de a nu semna memorandumul cu FMI este unul "iresponsabil, care se apropie de dementa". Gestul este unul iresponsabil dincolo de asta arunca tara in haos sau poate chiar asa vrea sa dea foc Romaniei, se apropie de dementa", a declarat Sarbu.

"A ajuns in pragul falimentului mental, vrea sa distruga tot nu stiu daca trebuie lasat sa fac lucrul asta, insa asta nu depinde de mine. Cred eu ca va trebui sa gasim o formula sa-l aduce la realitate pe domnul Basescu, el traieste in alta realitate(...)Eu cred ca a atins la ora actuala culmea dementei, lucrurile sunt grave si ar trebui sa fie mai atent la ceea ce face", a mai spus Sirbu.

"Parlamentul, noi, tara, ce facem daca Basescu nu mai vrea sa faca nimic si vrea sa duca Romania in faliment si noi stam sa ne uitam? Nu stiu ce trebui facut, sigur dvs va ganditi acum la suspendare, nu putem sa-l lasam sa nenoroceasca o tara intreaga ca a vista el noapte urat sau i se termina viata politica", a comentat Ilie Sarbu decizia presedintelui Traian Basescu".

Ulterior, Ilie sarbu a declarat pentru gandul ca in Constitutie sunt prevederi, precum punerea sub acuzare, care ar trebui discutate in USL

"Este o premiera care se apropie de dementa. Astea sunt mult mai grave decat o suspendare...Sunt in Constitutie si alte prevederi, dar cand vrei sa nenorocesti o tara, sunt punere sub acuzare, sunt lucruri care pot fi discutate. Cum? Pe ce motiv? Daca ar fi vorba si ar vrea sa fie credibil pentru aceasta acciza, pentru noi cei care mergem cu masinile, stim ca pretul barilului de petrol scade si nu are influenta. Daca se comporta ca acum sunt foarte sceptic ca mai putem coabita un an, desi am facut tot ce a depins de noi. Noi vrem sa fie bine, el vrea sa fie rau, atunci trebuie sa gasim o solutie, stam toti cu mainile incrucisate si admiram deviatia de la modul normal si firesc. Ce facem il lasam sa faca ce a facut Nero?", a declarat pentru gandul Ilie Sarbu.

Ce prevede Constitutia la art 96 despre punerea sub acuzare

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare.

(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

(3) De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept.

(4) Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.