Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a sustinut joi, la Parlament, ca in opinia sa faptul ca senatorii juristi au decis ca Senatul nu are competenta sa se pronunte asupra sesizarii ANI cu privire la starea de incompatibilitate in care senatorul liberal Daniel Mora s-ar afla nu ar trebui sa fie "dramatizat", fiindca nu va avea "o influenta dezastruoasa" asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare, asa cum a afirmat seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, transmite Agerpres.

Robert CazanciucFoto: Agerpres

"Seful ANI este firesc sa isi apere si sa isi promoveze propriile proiecte, (...) dar nu cred ca acest caz particular poate avea efecte dezastruoase. Pana la urma, MCV urmareste sa avem institutii care functioneaza. Sunt si lucruri particulare care pot sau nu sa ne placa, dar aceasta este decizia si nu putem decat sa mergem mai departe cu un Mecanism in care putem demonstra ca institutiile statului functioneaza. O sa vedem in perioada urmatoare pasii de facut, impreuna cu ANI, dar nu as dramatiza un caz particular si nu as spune ca ar avea o influenta dezastruoasa asupra MCV. Sunt multe lucruri facute in cadrul MCV care pot fi bune exemple", a spus Cazanciuc.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a participat joi la seminarul organizat de Comisia juridica si Ambasada Statelor Unite la Bucuresti privind oportunitatea parteneriatelor public-privat la nivelul sistemului penitenciar romanesc.

Comisia Juridica din Senat a decis miercuri ca nu este de competenta Camerei Superioare sa-l revoce din functie pe senatorul PNL, Daniel Mora declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate. Presedintele Comisiei Juridice, Tudor Chiuariu a motivat decizia precizand "ca solicitarea ANI nu se refera la mandatul de senator al lui Daniel Mora".

ANI a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora, in urma deciziei definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, referitoare la starea de incompatibilitate constatata in cazul acestuia in 20 aprilie 2011. Inalta Curte a respins recursul formulat de catre senator ca nefondat.

ANI a constatat faptul ca Daniel Mora, fost consilier judetean de Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat S.C. Moragroind S.R.L, societate in cadrul careia acesta detine functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie lucrari in valoare totala de 15.689.344 lei cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ teritoriale de pe raza Judetului Mures.