Daca la inceputul lunii octombrie tensiuniile PSD-PNL au escaldat iar liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, anunta ca in USL urmeaza despartirea, social democratii au schimbat registrul si par dispusi la mentinerea colaborarii in urmatoarele luni. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca ruperea aliantei cu PNL si scoaterea acestora de la guvernare nu mai este prioritara, cel putin pana la discutarea bugetului pentru 2014.

"Avem bugetul si iarna nu va fi una usoara pentru Guvern, vor exista multe probleme in urmatoarele luni si nu suntem dispusi sa ni le asumam singuri. USL are un viitor pana in martie, asta daca liberalii nu decid ei sa rupa protocolul", au explicat sursele citate.

De altfel, in interiorul PSD, in contextul tensiunilor cu liberalii s-a luat in considerare si contextul economic din viitoarele luni. In septembrie, cand social democratii au discutat scenariile pentru ruperea protocolului cu PNL, au calculat si riscurile si se temeau ca PSD va fi nevoit sa-si asume singur responsabilitatea guvernarii, cu toate costurile negative de imagine pe perioada iernii: o criza social - economica (facturi marite la utilitati, criza locurilor de munca, scaderea puterii de cumparare, asteptata reforma impopulara din Sanatate). La vremea respectiva, surse social-democrate explicau pentru HotNews.ro ca Victor Ponta nu dorea sa-si asume singur responsabilitatea guvernarii pe perioada iernii. Mai multe detalii aici

In actualul context politic-economic, temerile PSD sunt indreptatite. Un sondaj realizat de CSOP la cerea PDL arata ca increderea in Guvern a scazut de la 15% in luna august la 13% in septembrie. Acelasi sondaj arata ca si increderea in premierul Victor Ponta a scazut brusc cu patru puncte procentuale intr-o singura luna. De la 29% cat avea in luna august, Ponta a scazut la 25% .