Dupa ce liderii USL s-au atacat prin intermediul presei pe tema Rosia Montana, Victor Ponta si Crin Antonescu incearca sa diminueze fractura din USL. Neoficial, atat pesedistii cat si liberalii recunosc ca ruperea USL este iminenta si este doar o chestiune de timp pana se va intampla, iar ambele tabere isi calculeaza strategia. Surse din interiorul USL au declarat pentru Hotnews.ro ca marea miza a jocului politic este cine si cum va rupe alianta. Liberalii sunt direct interesati sa faca opozitie din interiorul USL, iar social-democratii accepta deocamdata jocul acestora din considerente de timing politic. Intre timp, liderii PSD au decis marti sa incerce mutarea presiunii publice pe PNL in scandalul Rosia Montana.

Victor Ponta si Crin AntonescuFoto: Agerpres

Informatia pe scurt:

  • PSD a luat decizia sa pastreze USL, dar sa redirectioneze scandalul Rosia Montana spre PNL
  • PSD vrea sa scoata PNL de la guvernare in urmatoarele luni
  • PNL asteapta sa fie scos de la guvernare pentru a castiga imagine

Miza lui Ponta: Sa mute presiunea publica din scandalul Rosia Montana pe liberali

Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca in PSD se asteapta decizia lui Victor Ponta de a-i scoate pe liberali de la guvernare, insa la momentul oportun. Sursele Hotnews.ro estimeaza un maxim de doua luni de zile. Principalul mesaj pe care Victor Ponta l-a dat social democratiilor la intalnirea de la Guvern este redirectionarea scandalului Rosia Montana catre PNL.

Practic, Ponta le-ar fi transmis liderilor PSD ca nu este momentul oportun pentru scoaterea liberalilor din Guvern, iar solutia este redirectionarea scandalului Rosia Montana catre PNL. "Liberalii sa participe la dezbateri pe Rosia Montana si sa dea explicatii cu argumente de ce nu sustin proiectul, trebuie mutata atentia publica catre PNL sa explice de ce nu sustin proiectul", au explicat sursele citate.

Scenariile PSD:Liberalii scosi din Guvern, dar care vor fi costurile?

Situatia insa se complica cand vine vorba de scoatere PNL-ului din Guvern. Potrivit surselor citate, miza uriasa in urmatoare perioda este cine va rupe USL. Strategic, si din punct de vedere electoral cel care va rupe USL va pierde puncte in fata electoratului, in conditiile in care Uniunea a castigat alegerile cu mesajele "gata cu scandalurile politice, impreuna construim pentru Romania".

"Trebuie sa existe un motiv plauzibil pentru scoaterea liberalilor din Guvern. Este un cartof fierbinte si depinde cum si de cine va fi inghitit. Este riscant sa rupi USL, iar Ponta este constient de asta. Se fac calcule care sunt riscurile si cum putem sa le diminuam", au explicat sursele Hotnews.ro.

De altfel, in interiorul PSD s-au discutat mai multe scenarii pentru eliminarea liberalilor de la guvernare, insa toate impun riscuri mari pe care Victor Ponta nu este dispus sa si le asume deocamdata. Potrivit surselor citate, s-a luat in calcul eliminarea PNL din Guvern pana la sfarsitul anului sau undeva in primavara, dar si fortarea liberalilor de a pleca singuri din Guvern.

"Fiecare varianta impune riscuri. In prima varianta, vom avea guvernare singuri cu majoritate parlamentara fragila formata din UDMR, Minoritati si o parte din PP-DD. Este o ecuatie riscanta, avand in vedere ca trebuie numit un nou Guvern. Negocierea cu Traian Basescu poate fi imprevizibila, iar o noua nominalizare a lui Victor Ponta in functia de premier poate intampina piedici de la Cotroceni", au explicat sursele citate.

Un alt minus al eliminarii PNL din Guvern este faptul ca PSD ar trebui sa-si asume singur responsabilitatea destramarii USL si in acelasi timp guvernarea, cu toate costurile negative de imagine pe perioada iernii, cind se prefigureaza o criza social- economica (facturi marite la utilitati, criza locurilor de munca, scaderea puterii de cumparare, asteptata reforma impopulara din Sanatate).

Cel de-al doilea scenariu care presupune scoaterea PNL din Guvern in primavara lui 2014 elimina o parte din problemele de imagine ale PSD, dar poate crea altele. "Riscul ruperii USL este legat de impactul pe care l-ar avea asupra electoratului inainte de alegerile europarlamentare, dar pare a fi cel mai putin riscant, cel putin in prezent. Trebuie gasit doar momentul si pretextul favorabil ", au explicat sursele social democrate.

Scenariile PNL: Asteptam sa ne scoata PSD de la Guvern sau depunem motiune de cenzura?

De partea cealalta, liberalii isi fac propriile calcule. Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro ca partidul nu va pleca de bunavoie din Guvern, dar e posibil sa forteze eliminarea lor. Strategic liberalii mizeaza pe o opozitie din interiorul Guvernului si a coalitiei parlamentare.

"Nu vom iesi de la guvernare. De ce sa fim acuzati ca am rupt USL si ne-am tradat electoratul? Antonescu nu mai are nimic de pierdut, oricum scadea in sondaje. Daca PSD ne da afara de la guvernare, pentru noi este mana cereasca, intram in opozitie si intram pe crestere. Ponta risca sa ramana sa-si asume guvernarea cu tot cu proteste, cu masuri economice care vor crea antipatii. In opozitie Antonescu poate sa creasca in sondaje atacand Guvernul", au explicat pentru HotNews.ro surse din interiorul PNL.

In PNL, parerile sunt insa impartite, o parte din liderii parlamentari sustinind si varianta unei motiuni de cenzura cu ajutorul PDL, UDMR si PPDD. Varianta este una fara prea multe sanse de reusita insa, avand in vedere ca Victor Ponta si-a creat o relatie buna cu UDMR, iar liberalii nu au ce sa ofere la schimb parlamentarilor lui Dan Diaconescu.