Premierul Victor Ponta a declarat ca este dezamagit de reactia Administratiei Prezidentiale in ceea ce priveste propunerea sa de retragere a Ordinului "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes si a apreciat ca motivul invocat de Presedintie pentru refuz reprezinta doar un "subterfugiu".

"Sunt foarte dezamagit de reactia Administratiei Prezidentiale in problema decoratiei lui Tokes. Eu cred ca oamenii asteapta o decizie din partea celui care a oferit decoratia. Decoratia a fost oferita de presedintele Romaniei si oamenii asteapta din partea lui o reactie. Nu a fost doar una, a fost o serie intreaga, lunga, de declaratii impotriva Romaniei date de Tokes. Eu cred ca domnul Tokes nu poate sa fie intr-adevar un cavaler al Ordinului Steaua Romaniei si mi-as dori foarte mult ca Presedintia sa inteleaga si sa actioneze in acest sens", a spus Ponta, pentru Mediafax.

Premierul Victor Ponta i-a transmis, vineri, presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care apreciaza ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul Steaua Romaniei si propune retragerea acestei distinctii. Vineri, Administratia Prezidentiala a transmis intr-un comunicat ca Traian Basescu a luat "nota" de initiativa premierului Victor Ponta privind retragerea decoratiei acordate lui Laszlo Tokes, dar "constata ca a-i da curs inseamna incalcarea legii", in conditiile in care singura solutie pentru retragere este ca "unul dintre cavalerii acestui ordin sa sesizeze in acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului National Steaua Romaniei".

El considera ca argumentul invocat de Presedintie pentru a-i respinge propunerea de retragere a decoratiei lui Tokes reprezinta doar un subterfugiu.

"Exista o procedura si nu este o problema ca acea procedura sa fie indeplinita. Eu cred ca a fost pur si simplu un subterfugiu. Vorbim aici de o pozitie publica si cred ca Administratia Prezidentiala ar trebui sa aiba o pozitie publica. Ca dupa aceea se face sau nu procedura, tine doar de presedinte acest lucru", a adaugat Ponta.