Traian Basescu a luat "nota" de initiativa premierului Victor Ponta privind retragerea decoratiei acordate lui Laszlo Tokes, dar "constata ca a-i da curs inseamna incalcarea legii", in conditiile in care singura solutie pentru retragere este ca "unul dintre cavalerii acestui ordin sa sesizeze in acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului National Steaua Romaniei", se arata intr-un comunicat semnat de purtatorul de cuvant al presedintelui.

In plus, solicitarea lui Victor Ponta "nu trebuie adresata presedintelui Romaniei, ci Cancelariei Ordinelor, conform legii", se precizeaza in comunicat.

Premierul Victor Ponta i-a transmis, vineri, presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care apreciaza ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul Steaua Romaniei si propune retragerea acestei distinctii.

Administratia prezidentiala precizeaza ca, potrivit articolului 5 din Hotararea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobare Regulamentului pentru organizarea si functionarea consiliilor de onoare ale ordinelor nationale Steaua Romaniei, Serviciul Credincios si Pentru Merit, "cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini si fapte pe care le considera dezonorante comise de alti cavaleri ai respectivului ordin si care aduc prejudicii morale si ating demnitatea si onoarea Ordinului". Or, "domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului National Steaua Romaniei, deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declansarea procedurii de retragere a acestei decoratii".

Administratia Prezidentiala descrie si procedura prin care se poate ajunge la retragerea unei decoratii.

Astfel, potrivit legii 29/2000, "calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii:

  • condamnarea prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa privativa de libertate
  • pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului";

De asemenea, potrivit HG 1511/2005, la primirea sesizarii unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligatia sa convoace Consiliul de Onoare al Ordinului National Steaua Romaniei. Hotararea Consiliului de Onoare se comunica, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decoratiei sau de respingere a sesizarii, dupa caz.

Cancelaria Ordinelor, in baza hotararii Consiliului de Onoare al Ordinului National Steaua Romaniei, dupa caz, inainteaza presedintelui Romaniei, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decoratiei.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, precizeaza, in acest comunicat, ca "Ordinul National Steaua Romaniei are 1.311 membri si ca, pana in prezent, niciunul dintre membri nu a facut, conform legii, solicitarea de retragere a decoratiei acordata domnului Tokes Laszlo".

"Domnul presedinte Traian Basescu considera necesar ca, ori de cate ori exista atitudini publice la un nivel institutional atat de inalt, aceastea sa fie in deplin acord cu legea", se arata in incheierea comunicatului.

In scrisoarea adresata presedintelui Basescu, premierul Victor Ponta aprecia ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul Steaua Romaniei si propunea, "in baza atributiilor constitutionale", ca acesta sa decida asupra "oportunitatii declansarii procedurilor legale in vederea retragerii acestui titlu".

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), in urma cu o saptamana, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".