Parchetul instantei supreme a inchis dosarul in care Adrian Nastase era urmarit penal pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, in legatura cu gloantele gasite la locuinta sa dupa tentativa de suicid, stabilind ca fostul premier sa primeasca o amenda administrativa, informeaza Mediafax.

Adrian Nastase (2001)Foto: Agerpres

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Nastase in acest dosar, au declarat pentru Mediafax oficiali ai PICCJ.

Odata cu scoaterea de sub urmarire penala, anchetatorii i-au aplicat fostului demnitar o amenda cu caracter administrativ.

Decizia poate fi contestata la un procuror ierarhic superior celui de caz din cadrul institutiei.

Daca ar fi fost gasit vinovat, Nastase risca amenda sau inchisoare de la 2 la 8 ani.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului General au dispus, in 27 martie, inceperea urmaririi penale fata de Adrian Nastase pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dosarul fiind disjuns din cel privind tentativa de sinucidere, potrivit unei informari a PICCJ de la acea vreme.

"In continuarea cercetarilor in cauza constituita ca urmare a disjungerii din dosarul privind tentativa de sinucidere a numitului Nastase Adrian, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus inceperea urmaririi penale fata de acesta sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, prevazuta de art. 279 alin. 1 Cod penal", a anuntat atunci institutia.

PICCJ preciza atunci ca, la 21 iunie 2012, s-a constatat ca Adrian Nastase detinea fara drept, la domiciliul sau, un numar de 359 cartuse calibru 38 special, in plus fata de cantitatea de 50 bucati mentionata in permisul de port arma, respectiv sase cartuse calibru 338 Win si 34 de cartuse calibru 222 Rem, pentru care nu era autorizat sa detina.

In 24 august 2012, Ministerul Public anunta ca Nastase este cercetat de procurorii Parchetului instantei supreme pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce anchetatorii au gasit in locuinta lui, in urma tentativei de sinucidere, cartuse pentru care acesta nu avea autorizatie.

Dosarul in care fostul premier era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor a fost disjuns din cel in care procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ au facut cercetari privind incidentul petrecut in seara zilei de 20 iunie 2012, cu ocazia punerii in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In seara aceleiasi zile, fostul premier a incercat sa se sinucida, la locuinta sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie, cand a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova.