Parlamentarii PSD si UNPR i-au acuzat marti pe colegii din PNL si PC ca ar fi ignorat un consemn general de a vota in favoarea solicitarii presedintelui Traian Basescu de organizare a unui nou referendum. Intr-un comunicat de presa oficial, parlamentarii PSD s-au aratat "surprinsi" de optiunea PNL, dar liderul liberal Puiu Hasotti a declarat imediat ca nu a existat un acord in USL pe aceasta tema.

-----------

UPDATE 19.45: Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca nu a existat o decizie la nivelul USL privind votul favorabil pentru referendumul lui Traian Basescu. "Nu s-a decis nimic la sedinta USL privind votul pe referendum, parlamentarii PSD au votat in cunostiinta de cauza cu directiva de la conducerea partidului pentru un vot favorabil" au explicat sursele citate.

-----------

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, grupurile parlamentare ale PSD din Camera Deputatilor si din Senat aduc "precizari in legatura cu votul exprimat in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului din 18 iunie 2013 referitor la scrisoarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum national".

"Grupurile PSD si UNPR din Camera Deputatilor si Senat isi exprima surprinderea fata de decizia colegilor din PNL si PC de a vota impotriva proiectului de hotarare privind avizul consultativ referitor la organizarea si desfasurarea unui referendum national la solicitarea presedintelui Traian Basescu. Decizia grupurilor PNL si PC vine dupa ce in cadrul Uniunii Social Liberale s-a convenit in favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotarari", se arata in comunicatul semnat de Marian Neacsu, liderul deputatilor PSD, si Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD.

Astfel, grupurile parlamentare ale PSD isi exprima "speranta ca pe viitor deciziile luate in cadrul Uniunii Social Liberale sa fie respectate in mod egal de catre toti partenerii de coalitie", si reitereaza totodata faptul ca "grupurile PSD si UNPR din cele doua Camere isi vor respecta toate angajamentele luate la nivelul USL".

In finalul comunicatului, PSD sustine ca "Uniunea Social Liberala ramane in continuare o constructie politica solida si va ramane unita, pentru ca Romania are nevoie, in acest moment, de o USL puternica, de o majoritate stabila si de liniste pe scena politica".

Parlamentul a respins, marti, avizul favorabil al Comisiei Juridice privind solicitarea presedintelui Traian Basescu de organizare a unui nou referendum. PSD si PDL au votat pentru solicitarea presedintelui, in timp ce PNL si PC au votat impotriva, iar UDMR si PPDD s-au abtinut. Raportul Comisiei a obtinut 191 pentru, 69 de abtineri si 123 impotriva. Avizul Parlamentului este unul consultativ.

UPDATE - Puiu Hasotti, liderul senatorilor PNL: Nu a fost o intelegere in USL, eu nu stiu de o astfel de intelegere

Intr-o interventie telefonica la B1 TV, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca nu stie de existenta unui acord in USL pentru un vot favorabil solicitarii presedintelui, el informandu-i pe parlamentarii liberali ca decizia politica a PNL este de a vota impotriva.

"Nu a fost o intelegere, eu nu stiu de o astfel de intelegere (...) Inainte de vot, eu, in calitate de lider al grupului PNL din Senat, i-am informat pe colegi de decizia politica a PNL", si anume de a vota impotriva, a spus Hasotti.

In schimb, deputatul PSD Florin Iordache a amintit ca a existat un raport al Comisiei Juridice care a avizat favorabil solicitarea sefului statului, iar acest raport a fost adoptat aproape cu unanimitate.

"In raport spunem foarte clar ca Parlamentul nu poate bloca un astfel de demers al presedintelui, care este un demers constitutional [...] nu ca suntem de acord cu referendumul, ci ca Parlamentul nu poate bloca [...] Noi (PSD, n.r.) am fost consecventi", a spus Iordache intr-o interventie telefonica la B1 TV.