Premierul Victor Ponta a calificat drept o "dezamagire totala" anuntul facut marti seara de presedintele Traian Basescu privind un nou referendum pentru un parlament unicameral cu 300 de parlamentari, in timp ce liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat ca nu discuta "mahalagismele" sefului statului.

Cei doi lideri ai USL, care au avut miercuri dimineata o intalnire de urgenta, la Parlament, pe teme ce tin de revizuirea Constitutiei, au afirmat ca nu au discutat subiectul referendumului anuntat de Basescu.

"Noi discutam despre solutiile USL in domeniul guvernarii, proiectului constitutional, al regionalizarii (...) Aventurile, episoadele dl Basescu nu stau in atributiile si preocuparile noastre", a comentat Crin Antonescu, intrebat de ziaristi cum comenteaza acest subiect.

"Dezamagire totala", a spus Victor Ponta, adaugand: "Un nou scandal. Nu stiu daca ati remarcat, trebuie sa mai si muncim in tara, scandaluri am tot avut in ultimii anii".

Seful executivului a afirmat ca Traian Basescu "e cetateanul Romaniei" si are dreptul, ca presedinte, "sa faca ce referendumuri doreste".

"Guvernul guverneaza, nu da din gura pe la televizor", a continuat Ponta, precizand ca USL va indemna simpatizantii sai sa voteze Da la referendumul pentru noua constitutie, in timp ce Traian Basescu va indemna sa voteze Nu. "La final, tragem linie si vedem daca au fost mai multi Da decat Nu", a precizat el.

Victor Ponta a subliniat ca USL nu renunta la parlamentul bicameral, cu 300 de deputati si un numar de senatori in functie de regiuni si judete, care vor reprezenta "puterile locale".

"Facem un referendum, cate vrea dl presedinte. Sincer sa fiu, cred ca avem lucruri mult mai importante de facut. Pe mine nu o sa reuseasca dl presedinte sa ma atraga in niciun scandal", a mentionat acesta.

Crin Antonescu a fost intrebat de ziaristi cum comenteaza afirmatia lui Traian Basescu potrivit careia "defrisarea" presedintelui de atributii, cum prevede, in opinia sa, actualul proiect de revizuire a Constitutiei, ar face din seful statului o "paiata".

"Nu mai sunt dispus sa comentez toate elucubratiile dl Basescu (...) Mahalagismele dl Basescu nu le discut", a raspuns presedintele PNL.

Victor Ponta a sustinut afirmatiile lui Crin Antonescu, amintind ca in ultimele sapte zile a vizitat trei tari europene - Germania, Polonia si Slovacia - iar in ultimele doua cazuri presedintii sunt alesi prin votul populatiei.

"Nu mi se pare ca presedintii Poloniei, Germaniei si Slovaciei sunt paiate. Cred ca sunt declaratii neserioase si neeuropene. Toti presedintii din UE au atributii constitutionale in sens european, sunt oameni respectati si cu roluri democratice", a precizat primul ministru, adaugand: "Ne intoarcem la vremurile acelea proaste ale dl Basescu".

"Daca dl respectiv (Traian Basescu) sau altii pot considera paiata un presedinte care are atributii directe si complete in politica externa sau securitatea nationala,inseamna ca desconsidera fundamental aceste domenii de activitate si pana la urma aceasta natiune. Daca a inteles ca puterea unui presedinte este sa dezvolte mereu intrigi, sa distorsioneze votul cetatenilor, sa se suprapuna peste prerogativele guvernului, noi nu credem asta", a completat Crin Antonescu.

Liderii USL au avut o intalnire de urgenta, miercuri dimineata, la Parlament, la biroul presedintelui Senatului Crin Antonescu, informeaza B1 TV, pentru discutii pe tema revizuirii Constitutiei. "Am venit sa beau cafeaua cu Crin", a spus Ponta la venirea la Parlament. La intalnire a participat si viceprim-ministru Liviu Dragnea, senatorul PNL Tudor Chiuariu si senatorul PSD Ioan Chelaru. Intalnirea survine la nici 24 de ore dupa declaratiile dure ale presedintelui Traian Basescu la adresa Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, condusa de Crin Antonescu, dar si pe fondul recentei vizite a premierului Victor Ponta la Berlin, unde cancelarul Angela Merkel a avertizat Romania ca trebuie sa respecte statul de drept.

Amintim ca presedintele Traian Basescu a anuntat marti, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca a lansat procedura legala pentru un nou referendum cu intrebari similare cu cele din 2009: a) sinteti de acord cu Parlament unicameral, si b) sinteti de acord cu maximum 300 de parlamentari. Presedintele a spus ca a lansat procedura pentru ca actuala comisie de revizuire a Constitutiei refuza sa introduca in legea fundamentala rezultatele referendumului din 2009. Basescu a spus ca va astepta rezultatul dezbaterilor de la Curtea Constitutionala pe amendamentele Comisiei Crin Antonescu pentru a declansa referendumul propriu-zis.