Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, sustine ca declaratia presedintelui Traian Basescu privind declansarea procedurii unui nou referendum privind Parlament unicameral cu maximum 300 de membri este una "populista", in timp ce Ion Iliescu a caracterizat declaratia drept "iesire precipitata". Cristian Pirvulescu, seful Forumului Constitutional, a spus ca Traian Basescu incearca "sa provoace o noua criza politica".

"In opinia mea este o declaratie tipic populista", a declarat Voicu, pentru AGERPRES. Voicu a sustinut ca referendumul care conteaza este cel referitor la modificarea Constitutiei. "A organiza doua referendumuri, la cateva saptamani sau luni distanta, pentru ca asa s-ar desfasura lucrurile in urma propunerii facute astazi, ar insemna doar o risipa inutila de resurse si eu cred ca cel mai important referendum, singurul care conteaza, este cel pentru aprobarea Constitutiei in urma finalizarii textului", a spus Mihai Voicu.

Cristian Parvulescu, seful Forumului Constitutional (aripa ONG-ista a Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei) sustine ca presedintele Traian Basescu incearca, prin declansarea procedurilor unui nou referendum pe tema Parlamentului unicameral constituit din 300 de membri, sa blocheze procesul de reforma constitutionala si sa "provoace actuala majoritate politica, sa provoace o noua criza politica. In consecinta, va fi o criza politica. Este, de fapt, ultima campanie politica importanta a lui Traian Basescu prin care incearca sa blocheze procesul de reforma constitutionala si sa puna actuala majoritate in defensiva", a spus Pirvulescu pentru Agerpres.

Ion Iliescu a declarat ca seful statului, Traian Basescu, a avut "o iesire cam precipitata" anuntand inceperea procedurilor privind referendumul: "E o iesire cam precipitata pe parcursul discutiilor antamate in legatura cu modificarile de adus Constitutiei (...) Domnul Traian Basescu s-a grabit cu aceasta interventie pentru a influenta mersul dezbaterii. Dar nu e nicio problema. Referendumul la care face el referire ... poporul daca spune maine sa se desfiinteze Parlamentul ar vota desfiintarea Parlamentului, asta nu e un criteriu. Noi ne-am aliniat la o traditie istorica a tarii, o practica generala a Europei. Doar tarile mici nu au Parlamente bicamerale, tarile cu anumita marime au legislative bicamerale", a spus Iliescu, citat de stirileprotv.ro.