Vicepresedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), senatorul Serban Mihailescu, critica propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de desfiintare a 30 de judecatorii, printre care si Judecatoria Darabani din judetul Botosani. El a declarat, joi seara, pentru Agerpres, ca parlamentarii Uniunii Social Liberale se vor opune unei astfel de initiative.

"Am luat la cunostinta cu uimire de acest raport care a fost avizat de CSM. Pana la decizia finala este cale lunga, dar parlamentarii USL se vor opune prin toate puterile unei astfel de decizii. Nu putem fi judetul in care tot timpul cineva desfiinteaza ceva", a afirmat parlamentarul UNPR, ales in Colegiul senatorial Darabani- Saveni.

El apreciaza ca efortul financiar de functionare a Judecatoriei Darabani este mai mic decat efortul pe care ar trebui sa il faca cei aproape 80.000 de locuitori deserviti de Judecatoria Darabani pentru a beneficia de actul de justitie.

Un grup de lucru inter-institutional format din experti ai CSM, Ministerul Justitiei si Parchetului General propune, in urma unei analize efectuate, desfiintarea a 30 de instante si a parchetelor pe de langa acestea, precum si mentinerea in functiune concomitent cu marirea razei teritoriale a altor 25 de instante si parchete.

Concluziile de baza ale Grupului sunt in sensul eficientizarii activitatii instantelor si parchetelor in conditiile restrictiilor bugetare cu care se confrunta Romania, avand in vedere si trendul asemanator din tarile Uniunii Europene, rationalizarea instantelor si parchetelor prin desfiintare sau rearondare de localitati fiind un mijloc de realizare a acestor scopuri.

Raportul acestui grup de lucru a fost aprobat de Plenul CSM in 4 iunie si a fost trimis Ministrului Justitiei in vederea initierii proiectului de lege privind desfiintarea acestor instante si parchete.