Un grup format din experti ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Justitiei (MJ) si Parchetului General propune desfiintarea a 30 de instante si a parchetelor pe de langa acestea, precum si mentinerea in functiune concomitent cu marirea razei teritoriale a altor 25 de instante si parchete, transmite Agerpres.

Concluziile de baza ale Grupului sunt in sensul eficientizarii activitatii instantelor si parchetelor in conditiile restrictiilor bugetare cu care se confrunta Romania, avand in vedere si trendul similar din UE, rationalizarea instantelor si parchetelor prin desfiintare sau rearondare de localitati fiind un mijloc de realizare a acestor scopuri, arata Agerpres.

Raportul acestui grup de lucru a fost aprobat de Plenul CSM in 4 iunie si a fost trimis Ministrului Justitiei in vederea initierii proiectului de lege privind desfiintarea acestor instante si parchete.

Potrivit Raportului privind concluziile Grupului de lucru interinstitutional pentru pregatirea sistemului judiciar in vederea intrarii in vigoare a noilor coduri, a rezultat, pentru aceasta etapa a procesului de reorganizare, desfiintarea judecatoriei/parchetului si rearondarea localitatilor acesteia/acestuia la o alta unitate pentru 30 de instante si parchete: Hateg, Orastie, Agnita, Avrig, Buhusi, Rupea, Jibou, Targu Lapus, Dragomiresti, Harsova, Macin, Segarcea, Baia de Arama, Novaci, Bals, Liesti, Insuratei, Adjud, Salonta, Balcesti, Topoloveni, Pogoanele, Mizil, Gura Humorului, Darabani, Tarnaveni, Moldova Noua, Chisineu Cris, Gurahont, Faget.

De asemenea, s-a apreciat ca se impune mentinerea in functiune concomitent cu marirea razei teritoriale pentru 25 instante si parchete: Campeni, Blaj, Sebes, Brad, Saliste, Podul Turcului, Beclean, Huedin, Simleu Silvaniei, Babadag, Filiasi, Corabia, Faurei, Panciu, Harlau, Raducaneni, Husi, Negresti Oas, Saveni, Costesti, Ludus, Oravita, Ineu, Lipova, Sannicolau Mare.

O alta concluzie se refera la mentinerea in functiune cu actuala circumscriptie pentru 15 instante si parchete: Intorsura Buzaului, Targu Secuiesc, Lehliu Gara, Videle, Gherla, Dej, Orsova, Targu Bujor, Patarlagele, Sinaia, Pucioasa, Vatra Dormi, Toplita, Gheorghieni, Deta.

Analizele efectuate au privit exclusiv judecatoriile si parchetele de pe langa acestea. In sistemul judiciar roman sunt prevazute in prezent 176 de judecatorii si, respectiv, parchete de pe langa acestea.

In 2010, prin Ordinul ministrului justitiei, a fost constituit un grup de lucru CSM, MJ si PICCJ, care a propus desfiintarea unor judecatorii si parchete, lucru care s-a realizat prin Legea 148/2011.