Judectorul CEDO Corneliu Birsan ar putea fi o optiune pentru functia de ministru al Justitiei, a declarat marti, la B1TV, presedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu.

Acesta s-a aratat insa sceptic in ceea ce priveste posibilitatea ca Victor Alistar sa obtina aceasta functie.

Intrebat daca el este in carti pentru ministerul Justitiei, Tudor Chiuariu a raspuns: "Nu-mi place sa vorbesc despre mine".

Corneliu Birsan este sotul judecatoarei Gabriela Birsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie), fata de care procurorii anticoruptie au inceput, in octombrie 2011, urmarirea penalasub acuzatia de trafic de influenta.

DNA a transmis CEDO, in noiembrie 2011, prin intermediul ministrului Justitiei si Ministerului Afacerilor Externe, solicitarea de ridicare a imunitatii judecatorului CEDO Corneliu Birsan. In acest caz DNA a efectuat o perchezitie la domiciuliul sotilor Birsan in baza unui aviz al CSM si in baza unei incheieri a Curtii Supreme. Avizul CSM si incheierea Curtii Supreme au fost contestate de sotii Birsan. Aceste contestatii au fost respinse iar CSM a argumentat ca in acest caz imunitatea de care beneficiaza judecatorul CEDO Corneliu Birsan nu se transmite si sotiei sale, cea care este investigata de procurorii anticoruptie.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, Gabriela Birsan si o alta judecatoare de la ICCJ cele doua judecatoare ar fi primit, in mod repetat, de la Claudia Gherbovan Silinescu si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant si asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Judecatorul Corneliu Barsan a acuzat DNA, la inceputul lunii martie, la Antena 3, ca desfasoara anchete abuzive impotriva sa.

"Anterior datei de 6 oct 2011, pentru ratiuni pe care numai DNA le stie, au fost incalcate drepturile mele si ale sotiei, drepturile care decurg din imunitate diplomatica de care beneficiem", a declarat judecatorul Corneliu Barsan, marti seara, la emisiune Sinteza Zilei de la Antena 3. El a mai spus ca ascultarea telefoanelor s-a facut in baza unui mandat se diguranta nationala. Barsan a declarat va urma caile prevazute de lege si ca "nu exclud sa fiu propriul judecator al unei tari care se indreapta impotriva propriei tari".