Senatul s-ar putea intruni marti, 4 decembrie, pentru a discuta cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, urmare a deciziei Curtii Constitutionale in acest caz, potrivit declaratiilor facute miercuri, pentru Mediafax, de secretarul acestei Camere Gheorghe David (PDL).

"Problema, cu siguranta, e legata de cazul Diaconu din moment ce decizia Curtii Constitutionale privindu-l pe acesta a fost publicata in Monitorul Oficial", a spus Gheorghe David.

El a aratat ca Senatul trebuie sa se conformeze hotararii instantei constitutionale de indata ce aceasta este facuta publica.

David a opinat ca decizia judecatoreasca prin care se confirma constatarea incompatibilitatii in care se afla senatorul liberal nu trebuia supusa votului senatorilor. "S-a politizat aceasta problema si nu a facut bine nimanui", a adaugat el

Pe de alta parte, el a sustinut ca, daca totusi se decide ca incompatibilitatea sa fie supusa la vot, acest vot trebuie sa fie conform deciziei CCR.

Contactat de Mediafax, vicepresedintele Biroului permanent Petru Filip (PSD) a apreciat ca in cadrul viitoarei sedinte a plenului Senatului ar putea fi citita in plen decizia CCR in cazul senatorului Mircea Diaconu pentru ca senatorii sa ia act de acesta hotarire.

Potrivit site-ului Senatului, conducerea acestei Camere se va intruni marti, 4 decembrie, de la ora 10.00, o ora mai tarziu senatorii fiind convocati pentru o sedinta in plen.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, sambata, la Suceava ca Senatul va fi convocat pentru a constata revocarea mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu dupa ce decizia Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial.

Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

In 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

CSM arata in sesizare ca Senatul a refuzat sa puna in executare hotararea instantei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in cazul lui Diaconu la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate.

ANI arata ca a solicitat in mod repetat Parlamentului sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile din 21 iunie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legata de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.

In 27 ianuarie 2011, ANI a informat ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale. Ulterior, Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru, iar parchetul a declansat o ancheta privind conflictul de interese in care s-a aflat parlamentarul.

In 21 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Diaconu s-a aflat in incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel ca forul magistratilor, Consiliul Superior al Magistratilor s-a adresat Curtii Constitutionale.

Curtea a admis ca este un conflict juridic de natura constitutionala, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicarii in Monitorul Oficial.

In urma deciziei Curtii Constitutional, plenul Senatului trebuie sa se intruneasca de urgenta si sa constate revocarea senatorului.