Copresedintele ARD Mihai-Razvan Ungureanu a cerut miercuri demisia de urgenta a presedintelui Senatului, Crin Antonescu, acuzand faptul ca sub mandatul acestuia Camera superioara a Parlamentului a incalcat Constitutia in cazul senatorului Mircea Diaconu, informeaza Agerpres.

"Curtea Constitutionala a aprobat sesizarea CSM privitoare la caracterul de incompatibilitate dintre mandatul de senator si lege in cazul senatorului PNL Mircea Diaconu. Ce spune Curtea Constitutionala? Spune ca, de fapt, majoritatea USL din Senat, dar si Senatul Romaniei, prin consecinta, au incalcat Constitutia. Deci, am ajuns in momentul de fata in situatia in care Senatul incalca Legea fundamentala a statului. Aceasta ignorare continua a legii, a hotararii ICCJ nu se petrece de azi, de ieri, ci din luna iunie, de cateva luni de zile. Ce inseamna aceasta? Sedinte inutile ale Senatului pe tema incompatibilitatii lui Mircea Diaconu. Cheltuieli suplimentare, sedinte care nu s-au incheiat cu niciun rezultat. A fost nevoie de interventia CCR pentru ca o hotarare a ICCJ sa fie respectata. Pe buna dreptate cerem demisia de urgenta a presedintelui Senatului, a domnului Crin Antonescu, sub patronajul caruia acest lucru se petrece", a declarat Mihai-Razvan Ungureanu intr-o conferinta de presa.

Liderul ARD a criticat, in context, si propunerea USL privind modificarea Constitutiei in sensul restrangerii atributiilor CCR. Potrivit presedintelui Partidului Forta Civica, "daca acesta mai este stat de drept in viziunea USL, inseamna ca nu ne dam seama in ce stat doresc acesti domni sa traim. Intr-o tara in care bunul plac este regele, o tara in care arbitrariul politic domneste, o tara in care nu mai exista absolut niciun temei ca democratia functioneaza."

Precizam ca CCR, cu unanimitate de voturi, "a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca reprezentata de ICCJ si autoritatea legiuitoare - Senat, declansat prin refuzul Camerei Superioare a Parlamentului de a lua act de incetarea de drept a calitatii de senator a lui Mircea Diaconu prin ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia". Drept consecinta, Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator.