Partidul Popular Maghiar din Transilvania redeschide in plina campanie electorala tema autonomiei Tinutului Secuiesc, totul urmand sa culmineze sambata, 24 octombrie, cu un mare miting la Sfantu Gheorghe. Partidul lui Laszlo Tokes spera in acest fel sa castige teren in fata UDMR, avand si sprijinul FIDESZ, partidul aflat la guvernare in Ungaria. In replica, presedintele de onoare al Uniunii, Marko Bela, atrage atentia, intr-un interviu pentru Nepszabadsag, ca "in Ungaria nu toata lumea considera importanta autonomia noastra" si mai spune ca "nu e de acord" cu dreptul acordat cetatenilor maghiari care traiesc in strainatate de a vota la alegerile din Ungaria, acest drept fiind puternic sprijinit in Romania de PPMT.

UDMR campanieFoto: YouTube

Avertismentele lui Marko Bela din interviul pentru Nepszabadsag:

  • Marko Bela
    Foto: AGERPRES
    "In Romania traiesc 6,5% maghiari iar pragul electoral este de 5%. Exista si un prag alternativ, sase mandate de deputat si trei de senatori dar oricare dintre aceste variante le analizez este imposibil accesul in Parlament a doua organizatii. La alegerile locale cele doua partide nu au obtinut impreuna 15% iar pentru ca PPMT sa obtina jumatate plus unu din voturi in noua colegii electorale, trebuie sa obtina cel putin jumatate din voturile maghiarilor, in Secuime cu mult mai mult de jumatate din voturi. Atunci in schimb UDMR nu ar intra in Parlament! Deci, cel care stie sa numere, acela stie, ca aceasta varianta este o minciuna."
  • "Exista o ideologie potrivit careia nu numai ca nu este important sa fim acolo in Parlamentul din Bucuresti dar este chiar un lucru rau (...) Eu vad ca in Ungaria nu toata lumea considera importanta autonomia noastra. Desi suntem parte a natiunii unitare maghiare dar istoria ne-a condamnat ca in anumite situatii sa politizam in mod autonom. Aici nu exista nicio contradictie, acesta este soarta noastra astazi."
  • "Vad ca guvernul Ungariei nu reuseste nici in relatia cu Slovacia sa stoarca ¬ sa obtina solutii importante. si datorita acestor argumente este important ca maghiarii din Romania sa aiba  o reprezentare parlamentara puternica, desigur, nimeni nu afirma ca nu este nevoie de sprijinul Ungariei."
  • "Toti stim ca PPMT primeste un sprijin foarte puternic din Ungaria, politic, moral si probabil sunt sprijiniti si altfel. UDMR isi poate exprima opinia legat de acest fapt, sa regretam, sa reprosam faptul ca in Ungaria nu se recunoaste efectul distructiv al lansarii unui partid impotriva UDMR, altceva UDMR nu poate sa faca. In schimb din Ungaria trebuie sa se vada si faptul ca alegatorul maghiar din Romania isi cunoaste foarte bine propriile interesele. stie de exemplu ca, cel care este in autoritatea locala sau in Parlamentul Romaniei ii poate reprezenta in mod real, eficient interesele sale".
  • "Este de netagaduit ca potrivit sondajelor de opinie FIDESZ se bucura de o mare simpatie in Transilvania, cel putin asta indica pana acum sondajele, in acelasi timp UDMR se bucura de un sprijin majoritar. Intre timp, maghiarii din Romania stiu ca intre cele doua organizatii nu exista o relatie senina. Dar una dintre ele este un partid din Ungaria, in acest moment un partid ce dispune de o mare majoritate, iar cealalta o organizatie maghiara din Romania de aparare a drepturilor. Cele doua nu pot si trebuie permis a fi asezate pe aceasi scala. Putem sa vorbim de faptul, ca noi suntem slabiti de faptul ca, in loc de colaborare, intre cele doua organizatii exista contradictii mai mult sau mai putin explicite."
  • "Consider destul de problematic faptul ca maghiarii care nu traiesc in Ungaria vor vota in masa la alegerile din Ungaria.  Pur si simplu este foarte greu pentru ei sa-si exprime o parere despre realitatile din Ungaria. Deci, acest fapt creaza o noua situatie, si reprezinta o alta calitate in cazul alegerilor. Eu nu m-as fi grabit cu acest drept, si repet, nu pot sa fiu de acord cu el. Chiar daca pentru acesta pozitie nu voi avea multi simpatizanti". 

Pe de alta parte, UDMR a demarat o campanie impotriva trucurilor ieftine la care recurg politicienii in campaniile electorale:

Adversarii UDMR s-au lansat si ei in campania electorala. Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) organizeaza sambata, 24 noiembrie, la Sfantu Gheorghe un miting pentru autonomia Tinutului Secuiesc, scrie site-ul erdely.ma. Mitingul ar fi organizat la initiativa preotului reformat Santa Imre, candidat al PPMT pentru un mandat de deputat din circumscriptia Sfantu Gheorghe. "Am dori ca vocea noastra sa se intensifice - amplifice atat de tare incat sa se auda dincolo de institutia prefectului, pana in Bucuresti, la Guvern, la Parlament, la Bruxelles. Sa se auda ca pentru secui autonomia Tinutului Secuiesc reprezinta singura solutie pentru inflorirea regiunii", a declarat presedintele PPMT, Toro T. Tibor. Atat UDMR cat si Partidul Civic Maghiar din Transilvania (PCMT) au anuntat ca vor participa si vor sprijini mitingul initiat de PPMT. Potrivit surselor HotNews.ro, tot cu sprijinul PPMT au fost reactivate ideile federaliste. Vezi site-ul romaniafederala.ro