Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca presedintele Traian Basescu se bazeaza pe "ignoranta jurnalistilor si a romanilor" atunci cand vobeste de "rusinea" de a invoca dreptul de veto la Consiliul European, situatie in care s-ar afla si Franta, Marea Britanie sau Danemarca, transmite Mediafax.

Ponta a fost intrebat cum vede afirmatiile sefului statului legate de dreptul de veto de care s-ar putea uza la Consiliul European.

"Cand a zis povestea aceea ca ce rusine ca Romania are observatori OSCE, dupa aceea s-a facut de ras ca observatori OSCE au fost si in America si in Franta si peste tot. Cand spune ca e o mare greseala sa vorbesti despre dreptul de veto eu ii reimprospatez memoria. Inainte de Consiliul European din primavara, Romania condusa de domnul Traian Basescu a invocat dreptul de veto, singura din cele 27 de tari, cand a fost vorba de inceperea negocierilor cu Sebia", a sustinut Ponta, afirmand despre seful statului ca are "memoria scurta si fluctuabila".

De asemenea, el a sustinut ca in contextul actual Romania nu este singura tara care a adus in discutie dreptul de veto legat de viitorul buget al UE.

"In situatia rusinoasa, ca la OSCE, de a invoca dreptul de veto se afla urmatoarele persoane: prim-ministrul Frantei care a aratat ca se gandeste sa blocheze bugetul daca se vine cu propunerea Van Rompuy, prim-ministrul Marii Britanii, care a spus foarte clar ca daca nu se ingheata la 2011 Marea Britanie va bloca, prim-ministrul Danemarcei care a spus ca daca nu exista niste debate-uri pentru Danemarca voteaza impotriva, asa incat cred ca presedintele se bazeaza intotdeauna pe igoranta jurnalistilor, a romanilor, lucru care nu-i face mare cinste" , a mai sustinut Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ironic, ca, de la anuntul privind posibilitatea utilizarii dreptului de veto de catre Romania la Consiliul European, toti liderii statelor contributoare "s-au bagat sub birouri", mentionand ca "nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles".

"Si eu sunt pregatit sa utilizez dreptul de veto, daca se incalca Tratatul. De opt ani, nu am vazut niciun stat depunand, facand un veto in Consiliul European, atunci cand nu s-a incalcat Tratatul. Nu am vazut. In rest, misiunea liderilor europeni este sa stea acolo pana gasesc solutii. V-as aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile si doua nopti in care, pana la urma, Romania a obtinut un buget pe care nu reuseste sa il cheltuiasca", a spus el.

Presedintele Basescu a mai declarat ca nu poti sa te duci la contributori si sa spui: "Doamna Merkel, daca nu-mi dai atat, eu iti trantesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin".

Ponta a mai afirmat sambata ca propunerea presedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai putin pentru Romania, "400 de euro mai putin pentru fiecare roman", iar Traian Basescu trebuie sa voteze impotriva acesteia.

"Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune si 3 miliarde euro pe politica agricola, mai putin decat ceea ce a propus CE", a spus Ponta.

"Inseamna 400 de euro mai putin pe fiecare dintre dumneavoastra din fonduri europene. Daca voteaza 'da' ne ia 400 de euro de la fiecare, daca voteaza 'nu' merge pe propunerea CE", a sustinut premierul.

Ponta a mai spus ca Basescu ar fi trebuit ca, in loc sa faca "glume de doi bani", sa explice ce se discuta la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

"Imi doresc ca presedintele Basescu sa nu mai mearga la Bruxelles sa reprezinte interese personale, cum a facut de multe ori, imi doresc sa reprezinte interese nationale", a mai sustinut Ponta.