Presedintele Traian Basescu a parut sa nu stie ca premierul Victor Ponta este autorul declaratiei potrivit careia Romania isi va folosi dreptul de veto daca nu va fi de acord cu bugetul Uniunii Europene pentru 2014 - 2020, calificand ulterior afirmatia drept "o greseala".

Traian Basescu, care va participa la consiliul european de la Bruxelles, a fost intrebat vineri de ziaristi, la Palatul Cotroceni, cum comenteaza declaratia potrivit careia Romania si-ar putea folosi dreptul de veto la negocieri, daca nu obtine un buget favorabil.

Initial, presedintele a intrebat cine a facut declaratia, daca a fost vorba de un purtator de cuvant. O ziarista i-a precizat ca este Victor Ponta, la care Traian Basescu a reactionat: "A...".

"De la anuntul de ieri facut public - cine a fost, purtatorul de cuvant? - toate statele contributoare, sefii lor de stat s-au bagat sub birouri. Sunt intr-o alerta ca Romania pune veto. Cred ca sesizati ironia. Nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles. Si eu sunt pregatit sa utilizez dreptul de veto, daca se incalca Tratatul", a explicat seful statului.

El a precizat ca astfel de declaratii facute inaintea consiliului nu fac decat sa slabeasca pozitia tarii: "Eu inainte de consilii niciodata nu am facut declaratii de pozitie, e cea mai mare greseala sa faca anticipat declaratii de pozitie pentru ca se duce dezarmat. Poti prezenta ce se va discuta, dar a te duce in pielea goala e o naivitate. Probabil, mergea in CAER, dar nu in UE".

Traian Basescu a subliniat ca, de opt ani de cand participa la astfel de reuniuni, nu a vazut "niciun stat facand un veto in Consiliul European atunci cand nu s-a incalcat Tratatul": "Misiunea liderilor europeni e sa stea acolo pana gasesc solutii. Am participat la negocierea bugetului 2007 - 2013, a durat trei zile si doua nopti, in care pana la urma Romania a obtinut un buget pe care nu reuseste sa-l cheltuiasca. Nu te poti duce la donatori si sa spui 'dna Merkel, daca nu-mi dai atat, eu iti trantesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin'. E ridicol. Veto-ul se utilizeaza, si eu sunt un adept al utilizarii lui, in situatia in care se incalca Tratatul".

El a sustinut ca procesul de negociere in Consiliul European este mai "fin" decat mecanismul unui ceasornic, "dar nimeni nu tipa, nu da cu pumnii in masa, ca noi punem veto de la intrarea pe usa".

"E exclus. Aici trebuie sa ai argumente. (...) Va asigur ca pana miercuri va mai aparea cel putin inca un proiect, s-a facut turul statelor, s-au vazut puncte de vedere, nimeni nu are bani cati ar vrea si inca nu s-au rezolvat problemele cu donatorii. Cand se inchide subiectul cu donatorii se trece la subiectul doi, cum ii repartizam, pe ce criterii", a continuat seful statului.

Traian Basescu a notat ca acest proces de negociere este "un mecanism politic" si nu o "decizie economica".

"Nimeni nu poate tipa cu anticipatie, e nepoliticos. Dreptul de veto trebuie introdus de o tara cand se incalca tratatul de aderare sau cand i se aplica alte criterii decat altor state", a mai spus Basescu.

Intrebat concret daca se simte dezarmat in urma acestei discutii depre veto, Traian Basescu a raspuns: "Nu, pentru ca sunt mai inteligent decat ce s-a propus, sunt mai bine pregatit".

Traian Basescu a fost intrebat ulterior si daca se va intalni cu Victor Ponta la Bruxelles (unde premierul se va afla, la randul sau, saptamana viitoare, pentru a participa la o intalnire cu presedintele francez Francois Hollande si cu prim-ministrii socialisti), presedintele raspunzand ca oricand poate sa dea o cafea la hotelul la care va fi cazat.

"Oricand pot sa beau o cafea la hotelul in care sunt cazat, in oras, mai ales ca in pregatire, avand in vedere ca incepe joi (Consiliul European, n.r.), intentionez sa ajung de miercuri, exact pentru a intra mai bine in atmosfera si pentru a mai discuta, pe la Comisie, pe ici, pe acolo", a spus Basescu.