Sedinta PNL in care trebuia validata lista de candidati pentru parlamentare s-a lasat cu taieri de capete. Presedintele PNL, Crin Antonescu a solicitat vineri demisia lui Vlad Moiesescu acuzandu-l pe acesta ca a colaborat cu PDL in timpul campaniei de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Vlad Moisescu este un apropiat al taberei lui Andrei Chiliman - Calin Popescu Tariceanu. Alti doi lideri de organizatii au fost demisi pe motiv de ineficienta. Este vorba de liderii de la Dambovita si Mehedinti Gabriel Grozavu si Liviu Mazilu. Prin demiterea celor trei lideri de organizatie, Antonescu a temperat elanul dizidentilor din interiorul PNL care in ultimul timp au criticat public decizia de cooptare a lui Gigi Becali.

Surse Hotnews.ro sustin ca gestul lui Antonescu este o avertizare si pentru Calin Popescu Tariceanu care a trecut peste decizia PNL si si-a depus candidatura la parlamentare in sectorul 1. Mai mult, Tariceanu a dezaprobat cooptarea lui Gigi Becali in PNL, ironizand-ul pe acesta.

La finalul sedintei, Antonescu a explicat presei ca demiterea lui Moisescu nu are nicio legatura cu sustinerea candidaturii lui Gigi Becali.

Crin Antonescu:

  • Ineficienta, slaba organizare, incapacitatea de a atrage oameni noi au fost motivele demiterii schimbarilor de la Mehedinti si Dambovita. Indelungata, intensa si binecunoscuta activitate pe care oamenii aflati in fruntea acestei organizatii au desfasurat-o in contradictie cu interesele, deciziile si strategiile PNL. Este de neacceptat ca in vreme ce un intreg partid se mobilizeaza, da o batalie politica, unii dintre noi sa tradeze.
  • Nu a uitat nimeni ce s-a intampla la referendum, cand Chiliman a citit proclamatii de la Dan Andronic sau ucenicii sai. Nu a uitat nimeni cum domnul Vlad Moisescu ne-a catalogat pe toti grup infractional. 
  • Nu poate nimeni sa ignore faptul ca atunci cand se porneste o batalie poti pleca cu tradatori in randurile tale, dar cand ii stie pe toata lumea nu poti continua. Nu avem cum sa dam batalia cu adversari asa de puternici, daca nu avem minimum de corenta. Motivele erau suficiente pentru a cere excluderea lor din partid

Vezi mai jos cum s-a desfasurat sedinta CNEx a PNL:

16:04 Ludovic Orban: "Imi exprim solidaritatea cu toti cei demisi, PNL Sector 1 a fost pe primul loc la toate alegerile. Consider un mare deserviciu adus PNL luarea acestei decizii, inainte de debutul campaniei electorale (...)

un nou coleg de-al nostru, care a fost candidat la Primaria Capitalei si a luat 1,4%, desi nu stiu daca si-a primit legitimatia si botezul ca membru PNL si-a permis sa-l atace intr-un mod de neacceptat pe Andrei Chiliman si Calin Popescu Tariceanu, lansand acuzatii si invective care nu au niciun suport moral.

Il sfatuiesc pe noul coleg sa nu mai indrazneasca sa atace oameni de valoare. Mergeti la vot, sprijiniti candidatii liberali de valoare, care merita", a spus Ludovic Orban.

15:50 Presedintele organizatiei Sector 1 Vlad Moisescu a declarat ca nu va pleca din PNL, subliniind ca nu a tradat niciodata partidul si a avut cele mai bune rezultate din Bucuresti.

"Mi s-a reprosat ca la referendum, am fost de partea lui Basescu (...) I-am spus ca de 22 de ani nu am tradat partidul niciodata si de 11 ani am cele mai bune rezultate din Bucuresti (...)Suntem o echipa, deocamdata avem de castigat niste alegeri parlamentare"

15:30 Candidatura lui Ioan Ghise creeaza noi tensiuni. Antonescu il sustine pe acesta,in schimb liderul organizatiei PNL Brasov, Aristotel Cancescu refuza, amenintand in sedinta CNEx ca demisioneza, potrivit surselor Hotnews.ro. CNEx a votat candidatura lui Ioan Ghise, Petre Roman a fost retras de pe lista PNL Brasov.

14:25 Liderii de la Dambovita si Mehedinti au fost demisi. Seful organizatiei PNL Dambovita Gabriel Grozavu, si cel al organizatiei Mehedinti e Liviu Mazilu au fost demisi.

Gigi Becali, Victor Ciorbea, Sorin Iliesiu au primit derogare pentru a candida la parlamentare de la Biroul Politic Central al PNL

Biroul Politic al PNL va propune, vineri, Consiliului National Executiv inlocuirea presedintelui organizatiei PNL Sector 1, Vlad Moisescu, si dizolvarea Biroului Politic al filialei.

Eugen Nicolaescu: "Biroul Politic Central face propuneri catre Consiliul National Executiv. In acest moment, decizia luata de BP este sa-l schimbe din functie pe presedintele organizatiei sectorului 1 si sa dizolve Biroul Politic de sector.

Prin vot secret s-a realizat acest lucru si s-a propus ca interimatul functiei de presedinte sa fie preluat de presedintele Consiliului de Coordonare pe Bucuresti, in speta eu".

14:10 Conducerea PNL a votat demiterea lui Vlad Moisescu. Eugen Nicolaescu propus interimar la organizatia PNL Sector 1.

Din tabara de la Sectorul 1 fac parte Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban si Andrei Chiliman. In aprilie Chiliman a demisionat din Biroul de conducere al PNL in urma unui conflict cu presedintele PNL Crin Antonescu care l-a acuzat ca face front comun cu PDL.

Sustinera acordata de Crin Antonescu lui Gigi Becali pentru a candida pe listele PNL la alegerile parlamentare nu a fost acceptata usor de liberali, cativa dintre acestia criticand sustinerea patronului echipei de fotabal Steaua. Printre acestia se numara si Calin Popescu Tariceanu

Sursele citate sustin ca Becali ar putea candida in Bucuresti, cel mai probabil in sectorul 6 unde Crin Antonescu se bazeaza pe sprijinul lui Rares Manescu.

De altfel, Becali trebuie sa obtina o derogare pentru a putea candida pe lista PNL si asta pentru ca potrivit statutului partidului pentru orice candidatura la alegerile electorale trebuie sa aiba o vechime de doi ani in partid.

In aceeasi situatie sunt mai multi candidati propusi de PNL.

In sedinta CNEx, Crin Antonescu doreste sa impuna si candidaturile apropiatiilor sai. Potrivit surselor Hotnews.ro, organziatia PNL Cluj nu il sustine pe fostul consilier prezidential al lui Antonescu, Radu Zlati. Organizatia locala l-a propus pe Marius Nicoara drept candidat la Camera Deputatilor pe colegiul in care Zlati intentiona sa candideze.

Tot la Cluj, Antonescu i-a promis un colegiu de senator fostului premier Victor Ciorbea in colegiul 8 in schimb organizatia locala l-a propus pe Vasile Grumaz drept candidat . Situatia urmeaza sa fie discutata si clarficata in sedinta CNEx.

La Brasov, senatorul Ioan Ghise si deputatul Tiberiu Gunther nu se mai reagsesc pe lista organizatiei. Liderul organizatiei Aristotel Cancescu la solicitare lui Antoescu i-a oferit colegiul de senator detinut de Ghise lui Petre Roman. Ghise asteapta decizia conducerii centrale.

La Sibiu, presedintele PNL il sustine pe cineastul Sorin Iliesiu intr-un colegiu de senator insa organizatia a inchis lista candidaturilor.

In urma impartirii candidaturilor in USL, PNL are 204 locuri din care 30 au fost cedate conservatorilor potrivit protocolului Aliantei PNL-PC.