"Unirea Romaniei cu Basarabia s-a ratat in 1991, atunci cand fostul presedinte Ion Iliescu a semnat tratatul de baza cu URSS, desi la Chisinau exista un Guvern unionist pregatit sa faca pasi importanti in aceasta directie... Traian Basescu a subliniat in repetate randuri faptul ca Republica Moldova a fost si este pamant romanesc. Nu-i poate lua nimeni aceasta identitate de fost teritoriu romanesc, locuit de romani", a declarat pentru HotNews.ro Eugen Tomac, consilier de stat pentru romanii de pretutindeni la Administratia Prezidentiala.

Eugen Tomac a facut referire la interviul acordat de Traian Basescu radioului rus Vocea Rusiei, in care intrebat daca Romania si Moldova trebuie sa devina un singur stat, Basescu a raspuns "Nu. Suntem doua state independente si eu consider ca Republica Moldova poate deveni membra a Uniunii Europene si atunci granitele dintre noi nu vor mai avea decat valoare istorica pentru ca cetatenii Uniunii Europene circula liber dintr-o tara in alta".

"Ceea ce domnul Presedinte Traian Baseascu a precizat pentru postul de radio rus este foarte clar si ar trebui citit corect. Obligatia noastra este sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a-i sprijini pe romanii din R. Moldova sa-si redobandeasca identitatea romaneasca, iar pe cei care doresc sa-si reintre in drepturi, sa aiba sansa de a-si redobandi cetatenia romana", a declarat Eugen Tomac.

"Mai mult decat atat, subiectul unificarii R. Moldova cu Romania este unul care nu poate fi pus in discutie intr-un mod atat de simplist, dintr-un simplu motiv pentru ca R. Moldova nu reprezinta acea parte a Romaniei care fost anexata in 1940 de URSS, in baza unei intelegeri secrete dintre Stalin si Hitler. La 20 de ani de la independenta R. Moldova, este esential ca avem un cadru legal care ne permite sa facem pasi importanti pentru a recupera distanta creata intre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului. Ma refer aici la parteneriatul strategic intre Romania si R. Moldova privind integrarea europeana, semnat la Bucuresti, in aprilie 2010, de catre domnul Presedinte Traian Basescu si presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu", a adaugat Tomac.