Partidul Democrat Liberal va depune plangere penala impotriva secretarului general al Guvernului, Ion Moraru, si a directorului Monitorului Oficial, Adriana Costescu, pe care ii acuza ca refuza sa publice erata Curtii Constitutionale legata de listele electorale, a anuntat marti vicepresedintele PDL Sulfina Barbu.

"PDL a formulat plangere penala impotriva domnului Ion Moraru, secretar general al Guvernului, precum si impotriva doamnei Costescu Adriana, director general al Regiei Autonome Monitorul Oficial, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Cei doi, alaturi de premierul Ponta, refuza sa publice o erata la o decizie a Curtii Constitutionale trimisa spre publicare inca de ieri (luni -n.r.). Ma refer aici la trei randuri din decizia CCR privind respingerea contestatiilor referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie", a spus Sulfina Barbu, citata de Agerpres.

Curtea Constitutionala a precizat luni, intr-o adresa oficiala postata pe site, ca a cerut Guvernului listele electorale permanente "actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului". Articolul 17, alineatul 2 din Legea 3/2000 arata ca "reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari... in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".

Cu alte cuvinte, CCR nu a cerut Guvernului un mini-recensamant pentru actualizarea la acest moment a listelor electorale permanente, ci a cerut listele electorale permanente in baza carora s-a organizat deja referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 29 iulie.

Potrivit Sulfinei Barbu, in erata CCR se precizeaza ca "in speta sunt aplicabile dispozitiile legale ale art. 2 alin 1, litera c din Legea 370/2004 privind alegerea presedintelui si ale articolului 17 din Legea 3/2000 privind referendumul".

"Practic, prin aceasta erata se clarifica procedura de transmitere a listelor electorale care au stat la baza organizarii referendumului din data de 29 iulie. Cei doi se fac pasibili, asa cum v-am spus, de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Mentionam ca orice hotarare a CCR devine obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial, iar ea nu produce efecte in integralitatea ei fara publicarea acestei erori materiale sau erate. Prin urmare asistam in continuare la presiuni ale Guvernului Ponta asupra Curtii Constitutionale pentru a amana inca o data decizia privind referendumul din 29 iulie si pentru a prelungi aceasta criza politica provocata de USL", a argumentat vicepresedintele PDL.

Potrivit acesteia, Victor Ponta s-a angajat in fata Comisiei Europene si a presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, ca va publica fara intarziere orice document sosit la Monitorul Oficial, dupa trecerea acestei institutii in subordinea Guvernului.

"Cerem Guvernului Ponta sa publice, de indata, erata transmisa de Curtea Constitutionala si cerem sa trimita listele electorale care au stat la baza organizarii referendumului din 29 iulie catre CCR asa cum a fost cerut in decizie de catre Curte. Mai cerem un lucru extrem de important. Si anume, Guvernul Ponta sa nu mai foloseasca institutiile statului pentru interesele proprii ale USL si sa nu mai prelungeasca criza politica pe care au generat-o", a precizat Sulfina Barbu.

Paragraful care lipsea din versiunea publicata in Monitorul Oficial face referire la legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei. Sintagma "liste electorale permanete" din legea referendumului poate fi interpretata in mai multe moduri, referendumul din 29 Iulie utilizand listele actualizate folosite la alegerile parlamentare. Paragraful disparut clarifica lucrurile, precizand faptul ca listele permanente in cazul demiterii presedintelui sunt cele folosite si la alegerea presedintelui, lucru care ar mari cvorumul necesar pentru validarea referendumului prin includerea tuturor persoanele cu drept de vot care nu au domiciliu in Romania.