Traian Basescu spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca exista doua curente de opinie in rindul sustinatorilor sai - unii care vor sa mearga la vot pentru a vota "Nu", si unii care vor sa se abtina la vot. "Nu pot să spun decât să facă fiecare cum vrea. Cei care consideră ca este imoral să mergi la vot, să nu meargă, cei care consideră ca e bine să meargă să se exprime - să meargă și asta e. Până la urmă societatea reacționează cum vrea ea... Deci aici lucrurile sunt complicate și nu poți să impui societății modul de reacție", a spus Traian Basescu. Presedintele suspendat mai spune ca exista o tentație a USL-ului de a frauda referendumul".

Traian BasescuFoto: Hotnews

Traian Basescu despre referendum:

Rep: Care este cea mai mare temere a dvs. legată de modul în care se va desfășura referendumul?

Traian Basescu: Trebuie să spun că, după ultimele evoluții, fraudarea referendumului mă îngrijorează cel mai mult, pentru că am înțeles că se instalează secții de votare în restaurante, în hoteluri, de acolo se pot lua de la recepție CNP-urile turiștilor și faci ce vrei cu ele în listele de votare. Cel mai tare mă îngrijorează faptul că nu mai sunt liste suplimentare, ceea ce va face imposibilă identificarea celor care au votat de două ori sau de mai multe ori. Nu în ultimul rând, orarul. Îmi imaginez în mediul rural ce faci cu secțiile de votare deschise până la ora 23. Cine mai umblă pe ulițele satului la ora 23, or acela poate fi un moment al unei fraudări masive, mai ales că există un mare dezavantaj. Eu nu am niciun reprezentant în secțiile de votare, așa-i legea, iar singurul partid care mă susține, PDL-ul, are un singur reprezentant. Iar cei care propovăduiesc demiterea mea au 6 reprezentanți. Este imposibil ca omul ăsta să stea de dimineață până noaptea târziu fără să meargă la baie, fără să meargă să mănânce. Deci aici sunt vulnerabilitățile organizării și ele arată o tentație a USL-ului de a frauda referendumul.

Rep: Cu toate acestea, continuați să îndemnați oamenii să meargă la vot. De ce? Pentru că există în același timp o parte a societății civile care spune că lumea ar trebui să stea acasă și să nu valideze această…

Traian Basescu: Intr-adevăr, sunt două curente. Unul creat de societatea civilă care spune să nu mergem la vot pentru că am valida o lovitură de stat prin prezența noastră, și a fost și poziția mea constant exprimată să participăm la vot. Mi-e foarte greu să-mi mai creez acum un adversar. Așa că, nu pot să spun decât să facă fiecare cum vrea. Cei care consideră ca este imoral să mergi la vot, să nu meargă, cei care consideră ca e bine să meargă să se exprime - să meargă și asta e. Până la urmă societatea reacționează cum vrea ea. Eu nu sunt un lider pentru toți cei care votează ‘nu’ pentru că foarte mulți nu votează ‘nu’ pentru mine sau nu rămân acasă pentru mine, ci rămân împotriva unei lovituri de stat pe care nu vor s-o certifice. Deci aici lucrurile sunt complicate și nu poți să impui societății modul de reacție.

Rep: Suntem în următorul scenariu: luni 30 iulie, după referendum rezultatele arată că ați pierdut la vot, dar referendumul este invalidat, din cauza slabei participări. E și o întrebare de la cititori. Luați în calcul o demisie în acest caz?

Traian Basescu: Eu nu pot să iau în calcul decât două lucruri: unu, legea și doi, stabilitatea. În funcție de acești doi parametri voi face analiza deciziei mele pe 30 iulie.

Traian Basescu despre sedinta CSAT in care Crin Antonescu a incercat inlocuirea sefului STST si modul in care au functionat serviciile secrete:

Rep: Saptămâna trecută a avut loc încercarea de demitere a șefului STS. Președintele interimar Crin Antonescu a declarat că Iulian Fota s-a opus în CSAT. Știți cumva dacă a mai votat și altcineva în CSAT împotriva demiterii?

Traian Basescu: Da, știu că au mai fost încă patru instituții care au fost împotrivă, în afară de Iulian Fota.

Rep: Le puteți numi?

Traian Basescu: Nu. Ca să nu fie speculații, este clar că Iulian Fota, care e consilierul meu de securitate națională, m-a informat. Deci, nu a tras nimeni cu urechea, ci am fost informat de consilierul de securitate națională, Iulian Fota.

Rep: Haideți să punem altfel întrebarea: cum au performat serviciile secrete, serviciile de informații ale României în această perioadă tulbure?

Traian Basescu: Vă referiți la perioada de suspendare?

Rep: De la începutul acestei proceduri de suspendare și până la suspendare.

Traian Basescu: Cred că excelent, și-au menținut neutralitatea și au furnizat informațiile necesare factorilor de decizie. Sunt convins că au făcut-o, sunt convins că și Crin Antonescu și Victor Ponta sunt informați despre daunele aduse de lovitura de stat pe care au aplicat-o instituțiilor românești.

Rep: Ați vorbit foarte mult despre interesele legate de justiție ale celor care v-au suspendat. Există și interese economice adiacente, să spunem?

Traian Basescu: Interesele economice dacă ar fi existat și le rezolvă prin guvern. Nu aveau nevoie de îndepăprtarea președintelui, dar este ceva mai scump decât banii și asta e libertatea. Asta i-a înnebunit pe pușcăriabili și au ajuns la concluzia că îndepărtarea președintelui este singura soluție petru a-șți putea numi oamenii la Parchetul general, la Parchetul general Anticorupție, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Și mai este un lucru. Ei au nevoie de un președinte cu care să se poată negocia lucrurile acestea. Iar ei știu foarte bine, eu am două liste: una cu domenii în care putem face compromisuri și una cu domenii în care compromisul este exclus. Spre exemplu, participările la guvern. E viață democratică, orice partid ajuns in Parlament are legitimitate, pot face compromisuri aici, cu cine să facem o majoritate, cu cine susținem un guvern. Când vine vorba însă de zona interzisă compromisului, aici prima pe lista este securitatea națională, și a doua este justiția. Eu nu am făcut compormisuri niciodată de când sunt președinte în acest domeniu și de la asta mi s-a tras și prima suspendare și a doua. Dacă vă aduceți aminte, prima suspendare a pornit de la bilețelul primului ministru prin care îmi cerea să intervin pentru un prieten al lui la Parchetul general. A doua a plecat de la condamnările pe care le-ați văzut și cele care sunt în perspectivă, inclusiv cea a lui Voiculescu.

Rep: Legat de situație de la DNA și de la Parchetul general, în cazul în care vă întoarceți în funcție, pe cine veți numi? Veți prelungi mandatele celor doi?

Traian Basescu: Prelungirea mandatului lui Daniel Morar ține de procurorul general și cred că i-l va prelungi pentru încă 6 luni, deci pentru până după alegeri. Iar mandatul Codruței Kovesi poate fi prelungit de CSM. Deci, nu avem o problemă aici.

  • Traian Basescu despre Hidroelectrica:

Rep: M-as intoarce puțin la planul economic al discuției. Ce semnale externe și interne ați primit după intrarea surpinzătoare în insolvență a Hidroelectrica?

Traian Basescu: Foarte proaste. În primul rând sistemul bancar românesc nu mai finanțează companii de stat pentru că își spun, dacă au făcut asta cu Hidroelectrica, de ce n-ar face asta și cu alte companii, cu Romgaz, cu Transgaz, cu mai știu eu ce alte companii. Poate nu e fericită lista dar …sau cu CNH-ul, Compania Națională a Huilei, sau cu alte companii. Pe de altă parte înțeleg că s-au anulat niște contracte ale băieților deștepți, bazat pe faptul că Hidroelectrica este în insolvență, ceea ce nu este un lucru rău. Dacă operațiunea va reuși, soluția înseamnă că a fost bună. Hai să vedem cum se termină.

  • Traian Basescu despre sursele de finantare a campaniei electorale, relatia cu PDL si MR Ungureanu

Rep: Cristian Diaconescu spunea într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că sunt semnale că una din cele mai mari investiții germane din România e pe cale să plece.

Traian Basescu: A anunțat deja că pleacă. Știu despre ce e vorba. N-aș vrea până nu anunță firma, vorbim de investiții în proiecții imediate, era vorba de o investiție de vreo 75-80 milioane de euro, care trebuia să înceapă anul acesta. S-a anunțat deja retragerea

Rep: E doar o coincidență faptul că procedura accelerată a suspendării a început la doar cîteva zile după anunțul oficial privind Nabucco?

Traian Basescu:…da, cred că este o coincidență aici, nu cred că este vreo legătură între Nabuco și suspendarea mea. Suspendarea mea se datorează nevoii acestor oameni de a pune sub control justiția, aici e marea lor problemă.

Rep: Victor Ponta a declarat de curând că vă suspectează că aveți surse ilegale de finanțare pentru campania electorală. Care sunt sursele de finațare?

Traian Basescu: Am deschis un cont, se fac depuneri legale, încă am pus să fie verificat, să nu avem vreo donație de la firme care sunt puse sub semnul întrebării, dacă există asemenea donații să fie întoarse, voi face publice toate donațiile la sfârșitul campaniei. Victor Ponta crede că la mine este ca la el. Nu, eu respect legea că d-asta am supraviețuit în politică, respectând legea,

Rep: Apropo de respectarea legii, s-a vorbit foarte mult despre relația dvs cu PDL-ul, evident. Dincolo de faptul că v-ați susținut reciproc, cum ați tolerat pe timp de criză derapajele unor oameni ca Botiș, Roberta Anastase, Oltean, firma soției cu contracte cu statul, tânăra speranță Mihai Boldea?

Traian Basescu: Păi, nu le-am tolerat deloc și acolo unde a fost cazul n-am asigurat PDL-ului nicio protecție. Aduceți-vă aminte, primarul de Râmnicu Vâlcea – condamnat, primarul de Craiova – băgat la beci, pe urmă anchetat, primarul de Cluj a pățit ce-a pățit, seful Oficiului de muncă Brașov – arestat, la Timișoara tot la oficiul de Muncă , o doamnă deja condamnată și ea. Nu mai vorbim de Boldea. Eu am pus pariul public că-l aduc înapoi din gaură de șarpe și a venit, deci cu mine n-a existat toleranță din acest punct de vedere, dar trebuie să vă spun că i-am avertizat de câteva ori: oameni buni, atenție! nu veți pierde atât de mult din cauza măsurilor de austeritate cât veți pierde din cauza arestărilor frecvente care înseamnă probe de corupție la un partid care a atacat PSD-ul pentru corupție.

Rep: Credeți că PDL-ul are șanse să meargă acum în alegeri și să obțină un scor bun cu schimbarea de gardă și, eventual, cu Mihai Răzvan Ungureanu, alipit într-o construcție mai mare?

Traian Basescu: Cred că PDL-ul trebuie să privească la o construcție de dreapta în care să-și păstreze identitatea dar să coaguleze în jurul lui sau alături de el, ca să nu stârnim orgolii, tot ce înseamnă mișcări de dreapta și de centru dreapta, pentru a se putea opune ca abordare USL-ului care are abordări cripto-comuniste, nu poți să spui că sunt de centru-stânga abordările lor.

Rep: Îl vedeți pe Mihai Răzvan Ungureanu succesorul dvs la Cotroceni într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, sau există și o altă soluție surpriză?

Traian Basescu: Îl văd un om cu calități. Este un om instruit MIhai Răzvan Ungureanu, este un om care și-a dobândit titlurile academice și doctoratul în mod incontestabil, este un om care a făcut școala la Oxford, deci un om instruit. Îl văd ca o soluție. Sigur, nu poate fi singura. De ce tânărul Mihai Neamțu n-ar putea fi și el o soluție? Sunt atâția oameni și evenimentele din aceste ultime trei săptămâni trebuie să ne arate că partidele au nevoie ca de aer de recredibilizare prin acceptarea unor oameni care vin din afara lor.

Citeste si: