Traian Basescu a declarat luni referitor la scutul antiracheta de la Deveselu ca "cel putin pana dupa anuntarea rezultatelor referendumului din 29 iulie nu e pus in pericol. Pe urma vom vedea". "Vom vedea dupa 30 (iulie - n.red.) ce se intampla, s-ar putea ca foarte multe elemente de politica externa deja castigate sa fie ori consolidate, ori diminuate ca importanta si sa se produca o reorientare a tarii", a mai spus presedintele suspendat intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Dialogul despre elementele scutului antiracheta ce ar trebui amplasate la Deveselu:

Rep: Ati vorbit de izolarea Romaniei, intr-un raspuns la o intrebare adresata de un cititor, ati spus ca nu credeti ca sunt tari care au sprijinit ceea ce s-a intamplat pana acum in Romania, dar ca probabil exista tari care se bucura. Credeti ca in momentul acesta e pus in pericol scutul anti-racheta?

Traian Basescu: Cel putin pana dupa anuntarea rezultatelor referendumului din 29 iulie, nu. Pe urma vom vedea. Statele Unite au totusi cu noi un parteneriat strategic pentru secolul XXI, sigur el are la baza respectarea valorilor democratice de catre cele doua tari si este chiar mentionat in acest parteneriat faptul ca Romania isi asuma valorile democratice. Vom vedea dupa 30 ce se intampla, s-ar putea ca foarte multe elemente de politica externa deja castigate sa fie ori consolidate incepand cu 30, ori diminuate ca importanta si sa se produca o reorientare a tarii. Nu stiu.

Rep: Tot legat de securitate...

Traian Basescu: ... dar nu o reorientare in politica externa care sa mi se datoreze, eu n-as schimba-o deloc, as continua sa consolidez relatia cu Statele Unite, dimensiunea noastra in interiorul NATO, unde stam foarte bine si dimensiunea de seriozitate si loialitate fata de valorile Uniunii Europene.

Citeste si: