"Guvernul a luat nota si va respecta toate deciziile CCR si guvernul va organiza referendumul in mod obiectiv si legal, luand in calcul decizia CCR ca referendumul va fi considerat valid daca jumatate din populatia Romaniei isi va exprima votul pe 29 iulie", a spus Victor Ponta, la Bruxelles, intr-o conferinta comuna de presa alaturi de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Victor Ponta a subliniat ca Guvernul va organiza referendumul in acord cu legea si cu decizia CCR: "Guvernul nu poate schimba legea, ci doar parlamentul si de aceea am trimis o scrisoare presedintilor camerelor sa-i cheme pe parlamentari din vacanta si sa armonizeze legea in raport cu pozitia CCR".

"In opinia mea, referendumul trebuie sa respecte decizia CCR", a adaugat Ponta, care a precizat ca i-a oferit si "garantii" lui Martin Schultz, care l-pa intrebat ce se va intampla daca parlamentul nu va decide pana la data referendului.

"L-am asigura pe dl Schultz ca orice referendum in Romania - rezultatele referendumului trebuie confirmate de CCR, iar CCR, pe 30, dupa referendum, va confirma rezultatele daca 50% din populatia Romaniei, daca 9 milioane de oameni se prezinta la vot", a explicat el, declarandu-se "foarte optimist ca romanii vor iesi la vot iar rezultatul votului va rezolva o data pentru totdeauna lupta politica din Romania".

Primul ministru roman a subliniat ca executivul de la Bucuresti este pregatit sa adopte orice masuri necesare pentru a recastiga increderea in functionarea democratiei, a constitutiei si a institutiilor din Romania.

Intrebat cum comenteaza criticile recente la adresa Romaniei, Martin Schulz a precizat ca l-a criticat si pe Traian Basescu atunci cand a refuzat sa-l numeasca premier pe Klaus Iohannis, preferendu-l pe Emil Boc.

"Victor Ponta e prietenul meu, facem parte din aceeasi miscare politica europeana" dar "ca premier al tarii sale nu trebuie sa actioneze incat sa lase urme de indoiala".

"Discutia noastra poate ca nu a fost cea mai prietenoasa, am avut intalniri si mai prietenoase decat cea de astazi (...) Nu am tacut nici acum doi ani, trei ani, cand presedintele Basescu l-a ales premier pe dl Boc in locul dl Iohannis iar acum am avut aceeasi atitudine fata de premierul Ponta cand am vazut ca Romania e guvernata de ordonante de urgenta", a explicat Martin Schulz.

Martin Schultz a notat ca a fost sunat de Jose Manuel Barroso in urma cu cateva zile petnru a-l anunta ca intentioneaza sa verifice procedurile din Romania respecta standardele si regulile europene.

"I-am spus asta este datoria dvs si va sustin. Acesta este felul in care Comisia ar trebui sa reactioneze", a precizat presedintele Parlementului European, care a adaugat ca postarile comisarilor pe Twitter nu reprezinta Comisia, ci pe ei insisi.