"Este important ca Romania sa tina cont de Constitutia sa si de legile in vigoare" a declarat Christophe Kamp, purtatorul de cuvant al secretarului de stat pentru Afaceri Externe al Olandei, intr-unmesaj transmis agentiei franceze AFP. Acesta a precizat ca Olanda monitorizeaza indeaproape situatia.

Administratia americana si-a manifestat si ea ingrijorarea fata de evenimentele recente din Romania precicand ca acestea "ameninta echilibrul democratic al puterilor in stat si slabesc institutiile independente precum justitia". Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul guvernamental, administratia de la Washington indeamna autoritatile romane sa se asigure ca valorile democratice si statul de drept sunt respectate in procesul de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Consiliul Europei a inaintat sambata o cerere catre Comisia de la Venetia ii care ii cere organismului international sa furnizeze o opinie pe tema suspendarii presedintelui Traian Basescu Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, se declara ingrijorat de recentele evolutii din Romania, in special de cele legate de suspendarea presedintelui, si a cerut Comsiei de la Venetia sa analizeze daca aceste actiuni sunt compatibile cu statul de drept si cu democratia, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.