Premierul Victor Ponta a semnat pe 20 iunie un memorandum primit din partea Ministerului Afacerilor Externe, care propunea reprezentarea Romaniei la reuniunea de la Bruxelles chiar de catre Victor Ponta, scrie TVRInfo.ro, care citeaza corespondenta oficiala dintre MAE si Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, MAE - "din dispozitia premierului" - a ignorat adresa venita din partea Palatului Cotroceni si care continea componenta delegatiei prezidentiale.

In momentul in care Victor Ponta s-a mandatat singur sa participe la summitul UE, MAE primise deja din partea Palatului Cotroceni componenta delegatiei romane.

"Propunem reprezentarea Romaniei la reuniunea Consiliului European de vara de catre Victor Ponta, Prim-Ministru al Romaniei. Din delegatie vor face parte ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, si ministrul afacerilor europene, Leonard Orban", noteaza unul din documentele obtinute de TVRinfo.ro.

Acesta poate fi consultat AICI.

Memorandumul citat era aprobat prin semnatura de Victor Ponta pe 20 iunie.

Cu o zi inainte, pe 19 iunie, MAE primise de la Administratia Prezidentiala o adresa cu delegatia participanta, asa cum fusese ea alcatuita de Palatul Cotroceni.

Consultati adresa respectiva AICI.

In raspunsul catre Administratia Prezidentiala, trimis pe 20 iunie, dar semnat cu data de 14 iunie, MAE transmite Presedintiei ca, in urma dispozitiilor primului ministru, institutia a trimis deja o alta lista de delegati catre Bruxelles.

Consultati documentul AICI.

Intr-un interviu acordat Hotnews.ro, pe 25 iunie, ministrul Andrei Marga declara ca lista participantilor la summit-ul european trimisa de Administratia Prezidentiala a parvenit MAE ulterior trimiterii la Bruxelles a delegatiei stabilite de primul ministru.

"Avand in vedere prevederile Constitutiei, avand in vedere hotararea Parlamentului si agenda acestui Consiliu, am trimis la Bruxelles componenta delegatiei asa cum a fost ea stabilita de primul ministru, adica premierul, ministrul afacerilor europene si ministrul afacerilor externe si alti delegati. La aceasta notificare, Bruxelles-ul a raspuns si a spus ca premierul si delegatia sunt inscrisi la Consiliul European. Dupa aceea a venit de la Presedintie propunerea. Nu a venit la mine, ci a venit probabil la un alt nivel din minister mai tarziu. Deci aceasta este cronologia", a declarat Marga.