MAE a procedat legal trimiand la Bruxelles componenta delegatiei romane pentru Consiliul European asa cum a fost ea decisa de premier si ignorand-o pe cea a presedintiei, crede ministrul Andrei Marga. Intr-"un interviu pentru Hotnews,ro , seful diplomatiei spune ca luni se va trnsa situatia privinid participarea la evenimentul de la Bruxelles. Altfel, MAE nu pare sa fi evaluat un scenariu in care si presedintele si premierul s-ar prezenta la Consiliu.

​Controversa privind representarea Romaniei la Bruxelles a parut transata sapamana trecuta, cand MAE a trimis la Bruxelles lista delegatiei romane care il are in frunte pe premierul Victor Ponta si a ignorat faptul ca si presedintia a trimis, la randul ei, un formular cu delegatia, condusa, de aceasta data, de presedintele Basescu.

​Ministrul Andrei Marga justifica, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, aceasta optiune: "Avand in vedere prevederile Constitutiei, avand in vedere hotararea Parlamentului si agenda acestui Consiliu, am trimis la Bruxelles componenta delegatiei asa cum a fost ea stabilita de primul ministru, adica premierul, ministrul aacerilor europene si ministrul afacerilor externe si alti delegati. La aceasta notificare, Bruxelles-ul a raspuns si a spus ca premierul si delegatia sunt inscrisi la Consiliul European".

​Ministrul sustine ca abia apoi a primit si propunerea delegatiei de la presedintie. "Nu a venit la mine, ci a venit probabil la un alt nivel din minister mai tarziu. Deci aceasta este cronologia. Argumentarea care s-a dat presedintiei se poate vedea in acte, ea este complet sprijinita pe Constitutie, hotararea Parlamentului si agenda Consiliului. (...) Am trimis aceasta informare presedintelui si nu am primit un alt raspuns", a spus Andrei Marga.

​Intrebat in ce masura exista un scenariu de lucru potrivit caruia s-ar prezenta la Consiliu si presedintele si premierul si cum ar vedea rezolvarea unei astfel de situatii, seful diplomatiei romane a indicat ca nu crede ca se va ajunge la o astfel de situatie. El crede ca situatia va fi transata luni, cand va avea loc o intalnire presedinte-premier la sedinta CSAT.

​"Am exprimat mereu speranta ca se va ajunge la o solutie, iar speranta aceasta ramane viguroasa. In definitiv, luni va fi la Cotroceni o reuniune si sper ca acolo se va ajunge la o solutie, astfel incat sa prevenim (n.r. o situatie precum cea descrisa). Deocamda sa vedem ce se va intampla luni, dupa aceea, daca se impune un raspuns la intrebarea dvs., va raspund. Dar sa speram ca vom ajunge la un acord bazandu-ne pe Constitutie", a spus Marga.

​Marga a invocat din nou subiectele de pe agenda pentru a justifica necesitatea prezentei premierului la Consiliu: bugetul 2014-2020, finantari, "joburi", guvernanta Schengen.

Numai ca la sfarsitul agendei exista si un subiect de politica externa a UE, iar toate informatiile conerg spre o discutie a situatiei din Siria. Potrivit pozitiei Guvernului privind colaborarea institutionala premier-presedinte privind reprezentarea la Consiliu, subiectele de politica externa sunt in atributiile presedintelui si cand ele sunt in discutie, ar fi randul acestuia sa mearga la Bruxelles. Numai ca iata ca lucrurile nu sunt atat de bine demarcate pe agenda si intotdeauna actualitatea poate rezerva surprize.

"Nimeni nu doreste sa rapeasca din atributiile presedintelui, nimeni nu si-a propus asta" , sustine ministrul de externe, dar nu va fi nicio problema daca agenda rezerva si subiecte care cad in atributiile presedintelui - cum este in mod evident politica externa a UE, intrucat primul ministru poate sa aiba o pozitie si pe aceasta coordonata.

​El a aratat ca "premierul este responsabil al politicii externe, in sensul ca - exista un articol clar in Constitutie - guvernul este cel care realizeaza politica interna si politica externa a statului". Pana la urma, potrivit sefului diplomatiei, premierul cumuleaza, prin interpretarea Constitutiei, cam toate atributele formularii politicii interne si externe. "Premierul, in mod natural, oriunde in lume, are dreptul sa formuleze si poate formula si interveni intr-un subiect de politica externa cum este Siria", a conchis ministrul.

Cititi si:

VIDEO Ambasadorii pentru Italia, Belgia, Qatar, EAU, Egipt si Lituania vor fi audiati in Parlament in 26 iunie/Propunerile sunt facute de Cristian Diaconescu si acceptate de noul guvern, cu exceptia ambasadorului pentru Italia