"Vad ca Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala. Nu stiu daca este o confuzie intre poporul roman si primarii PDL. Daca in optiunea Avocatului Poporului aceste notiuni se confunda, cred ca este o greseala pe care trebuie sa si-o asume si cred ca rolul unei institutii fundamentale este de a apara populatia Romaniei si nu de a-si plati datoriile politice fata de cei care l-au numit in functie", a declarat, vineri, prim-ministrul Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Premierul a invocat posibilitatea ca Avozatul Poporului, Gheorghe Iancu, sa fi comis o greseala sesizand Curtea Constitutionala.

Victor Ponta a reprosat, vineri, Curtii Constitutionale faptul ca a intervenit asupra ordonantei sale de urgenta prin care se retrag banii de la primarii, desi anterior judecatorii acceptasera in trei randuri o ordonanta de urgenta a fostului Guvern Boc, din decembrie 2008, prin care se retrageau fonduri care fusesera acordate de fostul Cabinet Tariceanu. Premierul a acuzat CCR ca este "neprietenoasa" fata de Guvernul USL.

Declaratiile lui Victor Ponta vin in contextul in care, la sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constitutionala a decis ca Guvernul poate retrage de la primarii doar sumele necheltuite si care nu sunt grevate de arierate sau care urmeaza sa fie folosite in proiecte europene, din banii acordati de fostul Guvern condus de Mihai-Razvan Ungureanu.

Guvernul Ponta a emis, in sedinta din data de 8 mai, o ordonanta de urgenta prin care retragea sumele acordate de fostul Guvern Ungureanu preponderent unor primarii PDL si UDMR.

Din cei 648 de milioane de lei acordati de fostul Guvern, premierul Ponta a aratat ca urmau sa fie retrasi 387 de milioane de lei.

Curtea Constitutionala a decis, insa, ca nu pot fi retrasi bani de la primariile cu datorii sau cu proiecte pe fonduri europene in derulare, care au nevoie de aceste sume pentru plata arieratelor, respectiv a cofinantarii proiectelor.

"Nu pot fi retrase sumele de la unitatile administrativ teritoriale care au inregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital si de cofinantari de proiecte cu finantare externa", a citat Ponta din decizia Curtii Constitutionale.

Citeste si