Premierul Victor Ponta a declarat ca va solicita miercuri Birourilor permanente ale celor doua Camere parlamentare sa convoace o sedinta comuna in care seful Executivului sa sustina o declaratie referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE si la obligatiile Romaniei in spatiul european. Victor Ponta a precizat ca asteapta ca, in urma sedintei comune, Parlamentul sa dea un mandat celui care va reprezenta Romania la Consiliul European.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Pentru viitor, mai ales ca si astazi la intalnirea informala dar mai ales pe 28 iunie la intalnirea formala a Consiliului European, se vor dezbateme teme de crestere economica, de politica bugetar-fiscala, teme ce tin de piata muncii, adica teme executive, teme care tin de guvernele tarilor membre ale UE, am prezentat astazi in plenul Guvernului si voi trimite astazi catre Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului o solicitare, in temeiul Articolului 107, Al. 1 din Constitutia Romaniei, de a prezenta in plenul camerelor reunite, fiind vorba de o tema care acopera atributiile atat ale Senatului cat si ale Camerei Deputatilor, o declaratie referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE si obligatiile si actiunile care revin Romaniei in baza acestor teme principale", a declarat prim-ministrul.

Victor Ponta a precizat ca vrea sa se adreseze Parlamentului Romaniei pentru a prezenta situatia actuala pe cateva teme importante precum: aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare din Justitie, problema absorbtiei fondurilor europene si situatia negocierilor privind viitorul mecanism multianual de finantare in perioada 2014-20120, "tot ceea ce inseamna reprezentarea Romaniei in structurile europene si interesele noastre de natura economica, fiscala, bugetara, de mediu, toate celelalte probleme care tin de Executiv".

"Astept ca cele doua birouri permanente sa stabileasca ziua si ora la care va avea loc aceasta reuniune a camerelor reunite si voi prezenta aceasta declaratie evident asteptand ca Parlamentul Romaniei, reprezentantul suveranitatii nationale si al vointei populare, sa dea un mandat celui care va reprezenta Romania in cadrul Consiliului European oficial, formal, cel din 28 iunie, in asa fel incat discutiile si pozitia Romaniei acolo sa aiba toata legitimitatea si toata puterea de aplicare necesara", a adaugat Victor Ponta.

In ceea ce priveste Consiliul informal al UE de la Bruxelles, la care Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu, Victor Ponta a declarat:

  • "Astazi, la intalnirea informala la care participa din partea Romaniei presedintele tarii, am dorit sa nu merg, nici macar la prima parte, aceea care priveste reuniunea liderilor apartinand unei anumite familii politice. Aveam invitatia si mi-am anuntat colegii de familie politica - social-democrate, socialiste -  ca nu voi participa astazi la aceasta intalnire. In continuare e considerat normal ca presedintele tarii sa participe la intalniri politice. Stiu ca domnia sa merge la grupul PPE. Eu stiu si cred ca presedintele Romaniei nu mai apartine nici unei familii politice ci doar Romaniei. Este decizia domniei sale pe care o consider criticabila".
  • "Desi am alta opinie si alta optiune decat presedintele tarii, nu doresc si nu voi face niciodata nimic de natura sa exporte dincolo de granitele tarii un conflict de natura institutionala existent in Romania. Nu o sa ma vedeti mergand in acelasi timp la o reuniune europeana pentru a da, practic, un mesaj prost despre modul in care deciziile se iau in Romania."

Razboiul Ponta-Basescu pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European

Victor Ponta a declarat luni ca, in conditiile in care la Consiliu se discuta probleme legate de activitatea executivului, Romania ar trebui reprezentata de premier, si nu de presedinte. Presedintele Traian Basescu a refuzat marti sa comenteze declaratiile premierului Victor Ponta legate de cine va reprezenta Romania la Consiliul European, precizand ca trebuie respectata Constitutia.

"Permiteti-mi sa nu comentez declaratiile premierului, Romania are Constitutie, presedinte ales, guvern aprobat de parlament, sunt convins ca aceste institutii toate la un loc au de facut un singur lucru - sa respecte Constitutia", s-a marginit sa declare Traian Basescu, la revenirea din Statele Unite, unde a participat la summitului NATO, atunci cand a fost intrebat de ziaristi cum comenteaza declaratiile facute de primul ministru.

Desi, la intalnirea Consiliului European din 23 mai, Traian Basescu este cel care reprezinta Romania, Ponta a avertizat ca problema nu s-a solutionat. Conflictul pe tema reprezentarii Romaniei la nivel european dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu a izbucnit in urma cu aproape doua saptamani, odata cu intoarcerea lui Victor Ponta de la Bruxelles. Premierul a declarat ca va avea o intrevedere cu presedintele Traian Basescu pe tema reprezentarii Romaniei la lucrarile Consiliului European.

Citeste si: