Motivele (n.r. inlocuirii lui Liviu Popa cu Petre Toba si a secretarului general al MAI, Irina Alexe, cu Ion Stoica) sunt mult mai simple decat par. Daca v-ati uitat in toate sondajele de opinie, in toata tara, din sectorul 1 al Capitalei pana in Sighetul Marmatiei, ordinea publica, siguranta cetateanului, nivelul criminalitatii, infractionalitatea, criminalitatea transfrontaliera, evaziunea fiscala, tot ce inseamna nerespectarea legii, sunt prioritati pentru intreaga populatie a Romaniei Prim-ministrul mi-a cerut ca in perioada urmatoare sa fie rezultate vizibile in ceea ce inseamna progres in legatura cu toate aceste lucruri. [...] Incerc sa fac o echipa de conducere a Ministerului si a Politiei capabila sa materializeze aceste dorinte ale poporului", a declarat, marti, ministrul Internelor, Ioan Rus.

Alte declaratii facute de Ioan Rus:

  • Dl. chestor Toba incepand de astazi este seful Politiei Romane.
  • Tot de astazi, secretar general al MAI este dl. chestor Ion Stoica, fost inspector sef la jud. Valcea pana ieri.
  • Am facut 2 actiuni pana in acest moment. Am avut in ultimele 10 zile intalniri cu toate structurile MAI din toata tara. Am preluat problemele lor. Le-am expus si eu care este standardul pe care il cer. Pentru a materializa ce mi-a ordonat primul-ministru am mai facut o chestiune. Incerc sa fac o echipa de conducere a Ministerului si Politiei capabila sa materializeze aceste dorinte ale poporului.
  • Sper ca efortul meu sa nu fie unul gresit, sa nimeresc fiecare pozitie asa cum mi-o doresc.
  • Nu are nicio conotatie legata de ceea ce se intampla in aceste momente, de nu stie ce infractor. Este o strategica strategica legata de ceea ce avem de facut la minister in perioada urmatoare.
  • In legatura cu potentiale alte schimbari, fiecare dintre comandantii pe care azi i-am numit la Politia Romana si acum cateva zile la Jandarmeria Romana au libertatea, in limitele legii, sa isi faca echipe pentru a obtine performante. Posibil ca unele miscari sa le faca dansii iar altele, care sunt poate de competenta mea, sa mi le propuna.

Premierul Victor Ponta l-a numit, marti, in functia de sef al Politiei Romane pe chestorul Petre Toba in locul lui Liviu Popa. "Am primit astazi o propunere de la ministrul de Interne, de la domnul Ioan Rus, de a-l numi pe domnul Petre Toba in functia de sef al Politiei", a declarat Victor Ponta. Petre Toba a mai condus Politia Romana pana in noiembrie 2010, cand a fost demis de catre premierul de atunci, Emil Boc, in urma scandalului izbucnit la Piatra Neamt, dupa asasinarea lui Gheorghe Mararu, presupus lider al lumii interlope nemtene.