Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri ca Legea lustratiei este "o gogomanie", care arata ca PDL nu are nici specialisti, nici gandire strategica, transmite Mediafax. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a afirmat si el ca legea este inutila si nu se poate aplica. "In felul acesta vom fi siguri ca dl. Ion Iliescu, in urmatorii cinci ani, nu va fi desemnat secret de stat", a spus Nastase, citat de Agerpres. Camera Deputatilor a adoptat, marti, Legea lustratiei, care impune restrictii ale unor drepturi pentru o perioada de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse functii in regimul comunist.

Ponta a spus ca Legea lustratiei adoptata marti de Camera Deputatilor este neserioasa, fiind un semn ca PDL nu are specialisti care sa faca un text de lege corect: "Dincolo de ridicolul situatiei, ca au venit in Parlament cu o lege prin care il lustrau pe domnul Melescanu cu o ora inainte sa il numeasca sef la SIE, sau il lustrau pe domnul Ungureanu, pe domnul Boc, a iesit o varza de lege care nu rezolva nimic si care demonstreaza ca PDL nu mai are nicio gandire strategica".

El a acuzat faptul ca in lege au fost introduse mai multe exceptii de la principiul lustratiei, pentru a nu afecta liderii PDL: "Daca faci o lege pe un principiu, atunci il aplici la toata lumea. Nu poti sa faci o lege in care sa scoti exceptii, sa nu fie nici domnul Ungureanu, nici domnul Melescanu, nici domnul Boc, dar hai sa fie Macovei. Nu are sens, e o gogomanie".

In opinia lui Ponta, Legea lustratiei nu ii afecteaza pe cei din PSD, pentru ca persoanele care vor sa candideze o pot face in continuare: "Iar eu in viitorul Guvern o sa vin cu o echipa de ministri tineri, care macar biologic, asa cum sunt si eu, nu aveau cum sa intre sub incidenta acestei legi".

Ponta a mai afirmat ca nici macar Monica Macovei nu ar fi trebuit sa fie "lustrata": "Nici macar doamna Macovei, despre care stiti ca nu am o parere buna, nu cred ca trebuie sa o lustreze cineva. PDL o sustine, iar oamenii voteaza sau nu PDL. Ce este gogomania asta, sa nu o lasi pe Macovei, nu il lasi pe Boc? Nu am inteles ce vor sa faca".

La randul sau, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a afirmat ca legea este inutila si nu se poate aplica.

"In felul acesta vom fi siguri ca dl. Ion Iliescu, in urmatorii cinci ani, nu va fi desemnat secret de stat", a spus ironic Nastase, citat de Agerpres.

In opinia fostului premier, atunci cand o lege se adopta obiectivul este ca aceasta sa protejeze o anumita valoare sau sa dea un anumit mesaj, ceea ce nu este cazul Legii lustratiei pe care a calificat-o ca fiind "un text bricolat fara nicio aplicatie".

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus, miercuri, ca Legea lustratiei este aberanta, inutila si discriminatorie in conditiile in care aceasta este adoptata la 22 de ani de la Revolutie: "Sunt principii antidemocratice care se gasesc doar in state totalitare. (...) Numai in regimuri totalitare se gasesc asemenea legi, este o rusine pentru Romania democratica".

Camera Deputatilor a adoptat, marti, Legea lustratiei, care impune restrictii ale unor drepturi pentru o perioada de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse functii in regimul comunist. Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei cu 167 "pentru" si patru abtineri, in absenta opozitiei.