Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a declarat, sambata, ca saptamana viitoare va fi organizata o dezbatere publica in Parlamentul European cu privire la derapajele democratice din Romania, care se va finaliza cu o rezolutie, potrivit Agerpres. Europarlamentarul a adaugat ca, in cadrul dezbaterii, va prezenta, impreuna cu Victor Ponta si Crin Antonescu, asemanarea dintre profilul Traian Basescu si profilul liderului ungar Viktor Orban.

"Impreuna cu Victor Ponta si Crin Antonescu, vom continua, in cursul urmatoarei saptamani, sa prezentam in cadrul PE, prin organizarea unei dezbateri publice, asemanarea dintre profilul Traian Basescu si profilul Viktor Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din Romania, urmand ca in cadrul PE sa avem o dezbatere care va fi finalizata cu o rezolutie in ceea ce priveste Romania. Nu ne vom opri doar la palierul PE, vom merge mai departe catre Executiv si catre Consiliu, pentru ca privirile sa se indrepte catre Romania", a declarat Rovana Plumb, dupa intrunirea Comitetului Executiv National al Femeilor Social-Democrate.

Europarlamentarul PSD avertizat ca, in cazul in care derapajele democratice vor continua in Romania, in cadrul dezbaterilor se poate invoca articolul 7 al Tratatului UE, care prevede sanctiuni institutionale, insa a precizat ca nu se doreste acest lucru.

"Daca derapajele democratice vor continua, este clar ca in cadrul dezbaterilor din PE se poate invoca articolul 7 din tratat, care inseamna sanctiuni institutionale la adresa Romaniei. Nu dorim acest lucru, dar solicitam in mod expres ca acest Guvern si Traian Basescu sa plece", a afirmat Rovana Plumb.

Aceasta a explicat ca articolul 7 prevede declansarea oricarei proceduri de infringement, pe oricare domeniu - blocarea fondurilor europene si dreptului de vot, dreptului de exprimare in Consiliu a pozitiei unui stat membru.

Luni, 16 ianuarie, la Strasbourg, presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, le-a spus liderilor grupurilor S&D si ALDE din Parlamentul European ca Romania se afla intr-un grav derapaj de la normele democratice, iar protestele din ultimele zile se datoreaza unor actiuni ale actualei puteri.

Premierul Emil Boc se va intalni, sambata dupa-amiaza, cu europarlamentarii PDL, pentru a discuta despre actiunile politice ale formatiunii democrat-liberale in Parlamentul European, ca reactie la actiunile Partidului Social Democrat si ale Partidului National Liberal in forul legislativ european, scrie Mediafax citand surse politice.

Citeste si