​Coalitia se intalneste luni dimineata pentru a stabili cine va fi viitorul presedinte al Senatului. UDMR, prin grupul senatorial, a emis pretentii la sefia Camerei Superioare, in timp ce liderii PDL l-au propus in consens pe Vasile Blaga. De partea cealalta, desi nu au numarul de voturi necesare, opozitia PSD-PNL se bazeaza pe decizia Curtii Constitutionale 601/2005 si l-a nominalizat pe Titus Corlatean. Dupa revocarea din functie, Mircea Geoana a contestat decizia la Curtea Constitutionala care urmeaza sa-si exprime un punct de vedere pe 7 decembrie.

Potrivit surselor HotNews.ro, conducerea PDL s-a intalnit duminica seara si au stabilit ca Vasile Blaga va fi propunerea cu care vor merge in sedinta Coalitiei. Decizia nominalizaii lui Blaga pentru sefia Senatului nu este o surpriza dupa ce saptamana trecuta mai multi liderii PDL si-au declarat sustinerea pentru acesta. Mai multe detalii vezi aici.

Nominalizarea lui Blaga este un semn de pace intre conducerea PDL si garda veche a partidului si detensioneaza relatiile dintre cele doua tabere , sustin sursele citate. In acelasi timp, Blaga este apreciat atat de senatorii UDMR cat si cei ai Opozitiei si ar fi validat cu usurinta in plen.

Democrat liberalii nu vor sa cedeze sefia Senatului partenerilor de la UDMR si vor merge in sedinta Coalitiei sa-i convinga pe acestia pentru a renunta la pretentii. Vicepresedintele PDL, Elena Udrea a declarat duminica intr-o emisiune la Realitatea TV ca partidul sau nu va ceda postul de la Snat, UDMR-ului.

"În niciun caz nu discutăm candidatura unui reprezentant al UDMR pentru a doua funcţie în stat. Nu suntem de acord ca a doua funcţie în stat să fie dată UDMR. Ar trebui să fie la PDL. Nu spun că ar fi nepotrivit sau că nu ar exista persoane competente, dar nu cred că.... ar trebui ca PDL să cedeze funcţia de preşedinte al Senatului. Din diverse motive: e primul partid în coaliţie. Sunt discuţii pe subiect, dar nu legate de susţinerea unui candidat de la UDMR", a declarat Udrea, la Realitatea TV in emisiunea Made in Romania.

Surse citate sustin ca democrat liberalii se asteapta ca UDMR sa negocieze pentru validarea lui Blaga si vor cere la schimb suplimentarea cu bani a bugetelor propriilor ministere si acceptarea amendamentelor senatorilor UDMR la bugetul de stat. UDMR se foloseste de pretentiile propriului grup senatorial care au anuntat public ca vor sefia Senatului.

  • Kelemen Hunor, presedinte UDMR: "Din ceea ce am discutat noi, se conturează poziţia foarte tranşantă a grupului UDMR de la Senat şi a conducerii UDMR şi aproape toţi susţin varianta candidatului propriu la şefia Senatului. Nu am discutat despre nume, despre cine ar fi vorba. (...) În acest moment, pot să spun că trendul este de a avea un candidat propriu şi este unul foarte puternic. Vom stabili cine ar putea fi candidatul nostru dintre cei nouă colegi senatori după ce va avea loc o întâlnire în coaliţia guvernamentală. Până atunci nu vom avea o astfel de decizie. Prima dată aş vrea o discuţie şi o abordare foarte serioasă în coaliţie" (Mediafax)

Sursele citate sustin ca senatorii UDMR au propus conducerii nume ca Marko Bela, Frunda si Ceke Attila. Marko Bela a declinat oferta, Frunda nu este sustinut de conducereea UDMR, senatorii avansand conducerii centrale ca propunere pe fostul ministru al Sanatatii Ceke Attila.

In cazul in care nu se va ajunge la un consens clar in Coalitie iar pretentiile UDMR vor fi prea mari, democrat liberalii au luat in calcul si mentinerea interimatului lui Petru Filip. Potrivit surselor citate, pentru detensionarea situatiei democrat liberalii ar putea propune amanarea validarii unui nou presedinte al Senatului pana dupa decizia Curtii Constitutionale si adoptarea bugetului de stat pe 2012.

Opozitia PSD-PNL il sustine pentru fotoliul de presedinte al Senatului pe presedintele Comisiei de Politica Externa, Titus Corlatean. PSD-PNL si PC impreuna nu detin majoritate in Senat pentru a-si impune candidatul, singura sansa fiind negocierile cu partidele din Coalitie. Presedintele PSD, Victor Ponta sustine ca sefia Senatului revine PSD prin decizia Curtii Constitutionale 601/2005 iar in cazul in care Puterea va valida un alt candidat decat cel al PSD, vor contesta la Curtea Constitutionala.

  • Victor Ponta, presedinte PSD: "Curtea Constitutionala, in decizia 601 din 2005 a spus foarte clar ca numai grupul care a avut presedinte si care i-a retras sprijinul politic poate sa propuna un candidat. Trebuie sa respectam legile si deciziile Curtii Constitutionale. Daca cei de la putere vor incalca legea o sa sesizam din nou Curtea Constitutionala ... ca sa spuna din nou ceea ce a zis deja"(RFI)

Dupa revocarea din functie, Mircea Geoana a contestat la Curtea Constitutionala hotararea senatorilor. Judecatorii CCR urmeaza sa analizeze contestaia pe 7 decembrie. Mircea Geoana a declarat la TVR1 ca in conditiile in care Curtea Constitutionala ii va da dreptate, nu intentioneaza sa continue mandatul.

"Functia de la Senat este a doua functie in stat, ea reprezinta o functie a statului roman, nu este functia lui Mircea Geoana, nici macar a PSD-ului, este o functie care trebuie sa isi respecte statutul in societate. Procedura de inlocuire este neconstitutionala. Nu este o forma de agatare de functie. In conditiile in care Curtea imi va da dreptate, nu intentionez sa continui mandatul. Nu o fac pentru mine, o fac pentru respectarea unui principiu. Vreau sa evit abuzurile pentru viitor", a declarat Geoana.