Democrat liberalii sustin la unison nominalizarea lui Vasile Blaga pentru postul de presedinte al Senatului. La nivelul conducerii PDL nu s-a luat inca o decizie in acest sens, insa mai multi lideri PDL au declarat public ca persoana cea mai potrivita pentru sefia Senatului este fostul ministru de Interne. Desi UDMR a emis pretentii prin vocea senatorilor la functia numarul doi in stat, surse din interiorul Coalitiei au declarat pentru Hotnews.ro ca vor sustine candidatul PDL. Aceleasi surse sustin ca Blaga are o relatie foarte buna cu senatorii UDMR si, in acelasi timp, nominalizarea acestuia va detensiona relatiile dintre senatorii PDL si conducerea partidului.

Vasile BlagaFoto: Agerpres

Democrat liberalii vor decide duminica intr-o sedinta neoficiala care va fi nominalizarea din partea partidului pentru sefia Senatului. La nivel declarativ au fost vehiculate numele lui Vasile Blaga, Radu Berceanu, Mihai Stanisoara si Anca Boagiu.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat pentru Hotnews.ro ca PDL nu a decis inca ce propunere va face pentru functia de presedinte al Senatului si ca aceasta chestiune se va discuta in interiorul Coalitiei.

"Conducerea PDL nu are inca un mandat in privinta chestiunii de la Senat, evaluam in continuare. Am vazut ca au fost facute tot felul de nominalizari, UDMR cu candidatii lor, democrat liberalii au anuntat si ei pe cine vad in functii. Nu vreau sa cadem in capcana lui Frunda care este un om politic inteligent si siret si cunoscut drept un adversar al Coalitiei. Scopul lui este sa creeze tensiuni in Coalitie", a declarat Voinescu.

Totusi, in interiorul PDL, candidatul cotat cu cele mai mari sanse este fostul ministru al Internelor, Vasile Blaga. Potrivit surselor citate, Blaga este sustinut pentru sefia Senatului atat de parlamentari, cat si de conducerea partidului.

"Blaga este solutie pentru deblocarea activitatii legislative de la Senat. Conducerea partidului s-a confruntat in ultima perioada cu absenteismul in masa al senatorilor, la grupul PDL neexistand o strategie coerenta pentru adoptarea legilor propuse de Guvern. Inca o chestiune: Blaga este respectat atat de partenerii de Coalitie, cat si de catre senatorii Opozitiei", au explicat sursele citate.

De altfel, liderii de partid si parlamentarii il sustin public pe acesta pentru functia de presedinte al Senatului.

Ioan Oltean, secretarul general al PDL: "Eu am spus inca de mult cine cred ca ar trebui sa detina aceasta functie si pe cine eu personal l-as sustine fara niciun fel de retinere. Am sa fac acest lucru si in sedinta Biroului permanent de luni, deci am sa il sustin neconditionat pe Vasile Blaga". (Agerpres)

Roberta Anastase, primvicepresedinte PDL: "Vom veni cu o propunere pentru functia de presedinte al Senatului. (...) Vom avea o discutie in Coalitie pe aceasta tema (...) Imi vin in mine in momentul acesta doua nume: Vasile Blaga, ca un om care are o experienta extraordinara, o credibilitate consistenta si un om care sunt convinsa ca va obtine mai multe voturi decat cele ale Coalitiei pentru aceasta pozitie. Radu Berceanu este iarasi un alt nume, un om care are o experienta consistenta legata chiar de activitatea parlamentara, este cel care a lucrat la regulamentele celor doua Camere, la regulamentele sedintelor comune". (Radio Romania Actualitati)

Sorin Frunzaverde, primvicepresedinte PDL: "Vasile Blaga este candidatul cel mai bun pentru sefia Senatului. Il recomanda si experienta ca ministru si experienta parlamentara". (Mediafax)

Raluca Turcan, deputat PDL: "Coalitia este cea mai indreptatita sa solicite presedintia Senatului. (...) PDL-ul este cel mai indreptatit sa solicite aceasta functie. Ar fi o greseala daca am renunta la aceasta functie. In topul listei de candidati pentru presedintia Senatului ar trebui sa se afle Vasile Blaga". (Agerpres)

Cezar Preda, deputat PDL: "Partidul Democrat Liberal va reusi in coalitie sa-si impuna punctul de vedere sau sa obtina aprobarea coalitiei ca un membru PDL sa preia conducea Senatului, iar cel mai potrivit pentru acesta functie este Vasile Blaga (...) Cred ca Vasile Blaga, impreuna cu Roberta Anastase, cu Emil Boc si conducerea partidului nostru vor reusi sa impuna acest program foarte riguros de austeritate si cadenta legiferarii actelor normative atat de necesare unei Romanii aflate intr-o prudenta si intr-o austeritate cum nu a mai avut".

Gheorghe Albu, deputat PDL: "Eu cred ca aceasta coalitie va veni cu un singur candidat. In rest, tentative sunt, mai cere cineva ceva, mai lasa cineva ceva, mai da altcineva ceva si in final se ajunge la o negociere politica. Personal (...) eu cred ca o numire a lui Vasile Blaga in aceasta functie, ma rog trebuie intrebat si el daca doreste, ar relansa Partidul Democrat Liberal, ar relansa credibilitatea PDL cel putin in zona politicului''. (Agerpres)

O alta varianta care ar putea fi discutata in interiorul PDL este amanarea validarii unui nou presedinte al Senatului pana cand Curtea Constitutionala va solutiona contestia lui Mircea Geoana. Potrivit surselor Hotnews.ro, judecatorii CCR ar urma sa analizeze contestatia pe 6 decembrie. Democrat liberalii vor discuta cu partenerii din Coalitie daca se impune pastrarea interimatului lui Radu Filip pana la decizia Curtii sau validarea unui nou presedinte al Senatului.

In ceea ce priveste pretentiile senatorilor UDMR privind sefia Senatului, sursele citate sustin ca in interiorul Uniunii s-a cazut de acord ca functia sa revina PDL. "Marko Bela nu doreste functia, iar Gyorgy Frunda nu va fi nominalizat pentru ca ar fi un semnal foarte prost pentru partenerii de guvernare. Toata lumea stie ca Frunda este impotriva Coalitei si reprezinta aripa extremista din UDMR. Nu putem sa venim cu o astfel de propunere. Cel mai probabil se va merge pe sustinerea candidatului PDL", au declarat sursele citate.