Liderul liberal Crin Antonescu a afirmat ca declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la justitie sunt un motiv de suspendare, iar partidul va participa la initierea procedurii "cel tarziu dupa alegerile parlamentare".

Declaratiile lui Traian Basescu sunt "complet inacceptabil in statul de drept" si reprezinta un "temei de declasare a procedurii de suspendare a presedintelui", a sustinut Antonescu in cadrul unei conferinte de presa.

"PNL va fi parte a initierii acestei proceduri imediat ce va avea sansa politica sa fie pusa in aplicare," a precizat el

Intrebat cand se va intampla acest lucru, liderul PNL a raspuns: "Cel tarziu dupa alegerile parlamentare, cand Romania va avea un parlament legitim."

Si liderul PSD Victor Ponta a declarat vineri ca declaratiile presedintelui sunt "motiv de suspendare."

In ceea ce priveste suspendarea sefului statului, Ponta a spus ca in momentul in care va exista sansa ca un asemenea demers sa reuseasca, nici el, si nici liderul PNL, Crin Antonescu, nu vor ezita sa-l initieze.

''Ideea e nu sa initiem, ideea e sa si reusim si imediat ce avem un vot in plus nu o sa ezit nicio secunda, nici eu si nici domnul Antonescu'', a aratat acesta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, care a avut loc la Ministerul Justitiei, ca, daca acum s-ar aplica hotararile judecatoresti privind plata salariilor, Romania ar intra intr-un derapaj macroeconomic.

El a sustinut in mesajul sau ca instantele au hotarat impotriva legilor prin care Romania a incercat sa treaca 'cu daune cat mai mici' prin perioada de criza economica.

"La Ministerul de Finante, ultimele cifre erau 9 miliarde - obligatii de plata din hotararile judecatoresti. Noua miliarde de lei - asta inseamna peste doua miliarde de euro, la ora asta. Sigur, vor mai veni, pentru ca veselia este mare. Alte procese intarzie cate zece ani, unde stiu eu ce interese sunt, iar astea merg snur. Aici am o intrebare pentru voi toti, pentru ca sunteti cei responsabili si de mersul justitiei si de mersul statului: Cum se poate pune justitia in situatii atat de delicate, pentru ca nimeni nu are banii astia. O tara care se imprumuta ca sa-si achite costurile, de unde credeti ca scoate noua miliarde de lei maine, ca sa respecte hotararile judecatoresti? De unde scoate Guvernul noua miliarde de lei ca sa-si arate respectul pentru hotararile justitiei?", le-a spus presedintele magistratilor prezenti la reuniunea Comisiei MCV.

Traian Basescu a adaugat ca cei care dau respectivele hotarari judecatoresti ar trebui sa indice si sursa de finantare.