Sedinta de plen, convocata special pentru dezbaterea initiativei legislative care propune ca ofiterii SRI sa poata deveni organe de cercetare penala speciala, a fost suspendata, joi, din lipsa de cvorum. Proiectul de lege initiat de deputatul PDL, Cezar Preda a starnit controverse aprinse in Camera Deputatilor in urma cu o zi, Opozitia solicitand dezbaterea acestuia pe articole. Alaturi de PDL, si parlamentarii PSD au absentat in masa de la sedinta comisiilor de specialitate, cat si din plen. Termenul de dezbatere al proiectului de lege a expirat joi, iar initiativa lui Cezar Preda a fost adoptata tacit.

In debutul sedintei, in sala erau prezenti doar 91 de deputati din 249, numar insuficient pentru asigurarea cvorumului (166). Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca cvorumul legal pentru aceasta sedinta nu este indeplinit, iar sedinta nu se poate desfasura.

Liberalii au cerut apel nominal pentru a castiga timp ca deputati sa-si faca aparitia in sala, insa fara niciun rezultat. Dupa apelul nominal s-a inregistrat prezenta a 106 deputati, din nou numar insuficient pentru cvorum.

Alaturi de parlamentarii Puterii au lipsit si cei din PSD, fapt care i-a deranjat pe liberalii prezenti in sala in formatie aproape completa. Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat ca prin lipsa de mobilizare a PSD, Victor Ponta arata ca "este de acord ca serviciul de informatii condus de nasul domniei sale de casatorie sa aiba ofiteri care sa efectueze cercetari penale".

"Uitati-va pe tabelele de prezenta si veti vedea cine a lipsit. Deputatii PD si PSD i-au facut un cadou presedintelui Traian Basescu de ziua lui, nu pot sa nu remarc faptul ca desi ieri au fost alaturi de noi, astazi in bancile Parlamentului colegii nostri nu au fost prezenti (...) Nu pot sa spun altceva decat ca este de acord ca serviciul de informatii condus de nasul domniei sale de casatorie (George Maior, directorul SRI, n.r.) sa aiba ofiteri care sa efectueze cercetari penale pentru ca altceva nu pot sa spun, absenta de astazi din randul PSD a fost o absenta nenaturala", a declarat Orban.

Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost convocata special de deputati, la presiunile reprezentantilor Opozitiei. Putere si Opozitia s-au certat miercuri pe procedura, iar democrat-liberalii au facut tot posibiliul sa evite dezbaterea proiectului in plen, astfel incat acesta sa fie adoptat tacit in varianta propusa de initiator. In schimb, opozitia PNL si PSD au cerut in mod repetat de la tribuna dezbaterea pe articole a proiectului.

Termenul pentru dezbatere si vot final al proiectului de lege expira joi si, conform procedurii legislative, acesta se considera adoptat tacit. Proiectul merge spre dezbatere la Senat, care este forul decizional in acest caz.

Initiativa lui Cezar Preda propune ca ofiteri anume desemnati de Serviciul Roman de Informatii sa poata fi numiti in calitate de "organe de cercetare penala speciala".

"Organele de cercetare penala speciale ale Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului", se arata in proiectul deputatului PDL, care modifica acte normative in domeniul securitatii nationale.

George Maior sustine ca legea se refera doar la cazurile in care angajatii SRI fac obiectul anchetei penale. Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a explicat ca SRI intentioneaza sa-si formeze propriul parchet, iar ofiterii sa nu mai fie anchetati, ca pana acum, de parchetul militar, ci de o structura interna care sa aiba competente de cercetare penala.