Comisia juridica a Senatului a respins, marti, initiativa legislativa care prevede castrarea chimica a pedofililor condamnati pentru circumstante agravante de abuz sexual, informeaza Mediafax.

Senatorii doin Comisia juridica au adoptat, in acest sens, un raport de respingere la propunerea legislativa privind prevenirea violentei si abuzurilor sexuale asupra minorului, singurul vot in favoarea adoptarii proiectului apartinand senatorului PDL Iulian Urban.

Propunerea legislativa prevede ca faptuitorul gasit vinovat de violenta si abuz sexual asupra minorului si condamnat pentru circumstante agravante de abuz sexual sa primeasca o pedeapsa suplimentara prin "inhibarea pornirilor sexuale, prin metode chimice", pentru a se preveni, astfel, recidiva.

In proiect se arata ca aceasta sanctiune se aplica in scopul prevenirii savarsirii de noi infractiuni, ce pot avea consecinte grave atat pentru dezvoltarea fizica, psihica si morala a minorului, cat si pentru copiii ce s-ar putea naste in urma acestor raporturi.

Conform proiectului, pedeapsa suplimentara poate fi insotita de tratament psihologic adecvat, in scopul prevenirii recidivei, dar si pentru integrarea infractorului in societate, fara ca acesta sa mai reprezinte o amenintare.

Condamnatul acuzat de pedofilie ar urma, asa cum se arata in proiect, sa fie in continuare sub supraveghere, prin monitorizare GPS si dupa ce si-a ispasit pedeapsa.

In timpul dezbaterilor, senatorul PDL Iulian Urban a spus ca introducerea pedepsei de castrare chimica nu reprezinta un tratament inuman, el dand ca exemplu faptul ca tari precum Polonia si Rusia au legislatii in acest sens.

"Ai copii, au vreo opt ani, ii violeaza si il cazam pe banii statului, sa stea sa manance trei mese pe zi vreo douazeci de ani", a spus senatorul.

Pe de alta parte, senatorul PSD Adrian Tutuianu (PSD) a sustinut ca, daca doresc sa fie seriosi in ceea ce fac, senatorii ar trebui sa isi propuna sa modifice Codul Penal si introduca pedepse complementare si masuri de siguranta. "In niciun caz nu se poate face asa cum a gandit-o colegul deputat", a opinat acesta.

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a subliniat ca aceasta problema este "extrem de delicata". "Probabil ar trebui sa fie gasita o modalitate legislativa, dar care sa fie unitara cu Codul Penal si sa faca in asa fel incat prin pedeapsa sa fie descurajate astfel de comportamente", a declarat Toni Grebla.

Referitor la monitorizarea prin GPS, Grebla a apreciat ca nu rezolva nimic in sensul prevenirii abuzurilor pedofililor.

Propunere legislativa privind prevenirea violentei si abuzurilor sexuale asupra minorului are ca autori mai multi deputati PDL - Claudia Boghicevici, Iustin-Marinel Cionca-Arghir, Catalin Croitoru, Tinel Gheorghe, Stelian Ghita-Eftemie, Mircia Giurgiu, Ioan Holdis, Doru Lese, Nicusor Paduraru, Stefan Pirpiliu, Alin Popoviciu, Marius Rogin, Valentin Rusu, Mihaela Sandru si Marius Spanu.

Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional in privinta acestui proiect fiind Camera Deputatilor.