Fostul presedinte al PDL Sibiu, Nicolae Nan, a declarat ca in 2003 l-a sfatuit pe actualul ministru al Economiei, Ion Ariton, sa plece la PSD, daca social-democratii reusesc sa-l scape de "incurcatura" de la Petrom. "Nu stiu de ce a negat. (n.r. ca ar fi avut semnata o adeziune la PSD). El avea niste incurcaturi atunci la Petrom. Cei de la PSD i-au promis ca daca se duce acolo, ei vor maslui treaba asta", a declarat democrat-liberalul Nicolae Nan, citat de publicatia TurnulSfatului.ro.

Ion Ariton, ministrul EconomieiFoto: Agerpres

Nicolae Nan, care era presedinte al organizatiei de Sibiu a PD in 2003, a declarat in cadrul unei emisiuni la Antena 1 Sibiu ca i-a spus lui Ariton: "daca te salveaza, du-te". "Nu stiu de ce nu au aratat-o si nu stiu de ce nu au legalizat-o, de ce nu l-au primit. (...) Va spun sincer, ca nu am de ce sa mint. A venit Bebe Ariton la mine si mi-a zis 'Nea Nicule, mi-au promis astia ca imi rezolva problema, desi eu sunt nevinovat' si i-am zis du-te ma acolo ca nu e nicio paguba", a declarat Nan.

Fostul presedinte al PD sustine ca nu era vorba despre un santaj, la acea vreme, pentru ca erau toti prieteni, si social-democratii si democratii. "Nu stiu daca mirosea a santaj, erau toti la municipiu si Ariton si Cindrea si Suditu si erau relatii prietenesti", a precizat Nan.

Potrivit publicatiei TurnulSfatului.ro, fostul deputat PSD Gheorghe Suditu a declarat: "Spune ca nu a avut niciodata treaba cu PSD. Cum sa nu aiba, din moment ce a stat 11 luni la usa PSD. Si nu l-am primit. Multi din cei care sunt acum in functii de conducere au plecat intr-un fel sau altul din PSD. Am constituit cadre de rezerva pentru actuala guvernare, oameni de care nu suntem multumiti".

Ministrul Economiei a fost scos de sub urmarire in cazul Petrom din lipsa de probe

Amintim ca ministrul Economiei, Ion Ariton, a fost cercetat in 2003 pentru neglijenta in serviciu si fals intelectual. Dosarul instrumentat de actualul procuror general, Codruta Kovesi, se refera la un prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi adus Petrom Sibiu. Ariton a fost insa scos de sub urmarire penala, intrucat nu au fost probe clare de vinovatie.

Dosarul a pornit de la o plangere a Societatii Nationale a Petrolului Petrom, din 2002, impotriva a noua persoane, gestionari, lucratori comerciali si a directorului comercial al Peco Sibiu din acea perioada, Ion Ariton, care avea in subordinea sa pe seful Depozitului, de asemenea cercetat in dosar.

Petrom reclama faptul ca, prin neindeplinirea atributiilor de serviciu, acestia au produs societatii un prejudiciu de 10 miliarde de lei.

Unul dintre gestionari s-a sinucis inainte de finalizarea anchetei.

De asemenea, procurorii au stabilit ca Petrom a calculat prejudiciul prin adunarea lipsurilor la produsele petroliere constatate intre 2000 si 2002, insa calculul nu a fost corect, deoarece nu s-au avut in vedere plusurile de combustibil gasit la inventare.

Citeste si: