Noul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost cercetat in 2003 pentru neglijenta in serviciu si fals intelectual. Dosarul instrumentat de actualul procuror general, Codruta Kovesi, se refera la un prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi adus Petrom Sibiu. Ariton a fost insa scos de sub urmarire penala, intrucat nu au fost probe clare de vinovatie, relateaza Mediafax.

Si HotNews.ro a relatat joi despre Ion Ariton, ca fiind cea mai controversata propunere in Guvernul Boc 5.

Dosarul a pornit de la o plangere a Societatii Nationale a Petrolului Petrom, din 2002, impotriva a noua persoane, gestionari, lucratori comerciali si a directorului comercial al Peco Sibiu din acea perioada, Ion Ariton, care avea in subordinea sa pe seful Depozitului, de asemenea cercetat in dosar.

Petrom reclama faptul ca, prin neindeplinirea atributiilor de serviciu, acestia au produs societatii un prejudiciu de 10 miliarde de lei.

Unul dintre gestionari s-a sinucis inainte de finalizarea anchetei.

De asemenea, procurorii au stabilit ca Petrom a calculat prejudiciul prin adunarea lipsurilor la produsele petroliere constate intre 2000 si 2002, insa calculul nu a fost corect, deoarece nu s-au avut in vedere plusurile de combustibil gasit la inventare.

In acest dosar s-a facut o expertiza contabila care a stabilit cuantumul prejudiciului la doua miliarde de lei vechi, insa doar in cazul in care stocurile din 1999 erau corecte.

In plus, procurorii nu au descoperit nici dovezi ca exista legatura intre modul in care cei noua si-au indeplinit atributiile de serviciu si lipsa de produse petroliere din gestiunea societatii.

Ariton a avut si sechestru pe bunurile sale, insa a contestat masura in instanta si a castigat. De altfel, toate persoanele cercetate in acest dosar au fost scoase de sub urmarire.

Dosarul a fost instrumentat de Codruta Kovesi, pe vremea cand era procuror la Parchetul Tribunalului Sibiu.

Ion Ariton, ales parlamentar in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala 34 Sibiu, presedinte al Comisiei de buget-finante din Senat, a depus, vineri, juramantul ca ministru al Economiei.