Deputatii Mate Adras si Mihai Radan, acuzati de ANI de conflict de interese, au semnat cereri prin care solicitau Camerei Deputatilor ca sotia, respectiv fiul, sa fie angajati la cabinetele lor parlamentare. Anterior, deputatul UDMR Mate Andras declarase pentru HotNews.ro ca nu se afla in conflict de interese si ca el nu si-a angajat in mod direct sotia. Si deputatul Mihai Radan (Minoritati) declarase ca nu el a operat angajarea fiului, dar la Camera Deputatilor au fost inregistrate doua cereri ale acestuia prin care solicita ca fiul sau sa fie angajat pe functia de expert. De asemenea, Oana Mizil (PSD) si-a angajat mama pe post de consilier pentru un salariu brut de 2769 lei. Deputata social-democrata a anuntat ca a renuntat la serviciile mamei sale dupa ce ANI a acuzat-o de conflict de interese.

In data de 29 aprilie, la secretariatul general al Camerei Deputatilor este inregistrat contractul de munca al Lidiei Stefanescu Niculescu Mizil, mama deputatei PSD Oana Mizil. In dreptul rubricilor semnaturi si avize apar semnaturile secretarului general al Camerei Deputatilor, al Lidiei Stefanescu Niculescu Mizil si al reprezentantilor directiei resurse, salarizare, juridic, precum si o semnatura ce apare in dreptul rubricii “Deputat”. In contract se mentioneaza ca salariul brut este de 2769 lei, spor de vechime de 25%, concediu de 40 zile lucratoare.

Intr-un comunicat de presa emis la 20 septembrie, dupa ce ANI tocmai anuntase existenta unui conflict de interese, Oana Niculescu Mizil a anuntat ca relatiile de munca dintre biroul ei de parlamentar si mama sa au incetat. Deputata PSD a mai declarat ca in opinia ei nu se afla in conflict de interese. “Mentionez ca din punct de vedere juridic nu ma aflu in aceasta situate de incompatibilitate, intrucat mama mea , Dna. Lidia Mizil, nu are statut de functionar public si implicit nu se supune rigorilor legii functionarilor publici, ci are statut de personal contractual. Doresc sa precizez ca raporturile contractuale dintre biroul meu de deputat si Dna. Lidia Mizil au incetat incepand cu data de astazi (20 septembrie – n.red.)”, a spus Oana Niculescu Mizil.

Erzsebet MÁTÉ, sotia deputatului UDMR Mate Andras, a fost angajata pe functia de expert la cabinetul parlamentar in data de 16 martie 2010. Deputatul a declarat marti, 20 septembrie, ca “angajarea nu se face de deputat direct. Contractul de munca se semneaza de catre Camera Deputatilor si de salariat.” Dar o cerere depusa de deputat la secretariatul general al institutiei arata ca el insusi a solicitat secretarului general al Camerei Deputatilor ca sotia sa fie angajata in calitate de expert. Contractul de munca mentioneaza ca Erzsebet MÁTÉ isi va desfasura activitatea la cabinetul deputatului Mate Andras, iar in contract, la rubrica “Deputat”, apare o semnatura ce pare a fi a lui Mate Andras.

In contract se mentioneaza ca salariul brut al sotiei deputatului va fi de 1500 lei, ca va avea 26 de zile lucratoare de concediu si ca se va ocupa de organizarea conferintelor de presa si de realizarea revistei presei. Contractul de munca al sotiei lui Mate Andras a incetat la 1 ianuarie 2011. Dupa ce ANI a anuntat ca deputatul se afla in coflict de interese, Mate Andras a declarat ca in opinia sa nu se afla in conflict de interese si ca inspectorii de integritate au interpretat gresit legea.

Deputatul Mihai Radan, reprezentant al Grupului Parlamentar al Minoritaților Naționale, a fost si el acuzat de ANI de conflict de interese pentru ca si-a angajat fiul si sotia la cabinetul parlamentar. In 2004, Mihai Radan a semnat o solicitare adresata Camerei Deputatilor prin care cere ca fiul sau Liubomir Mile RADAN sa fie angajat referent la cabinetul sau parlamentar pentru un salariu brut de 4900 lei.

In 2006 este inregistrat la Camera Deputatilor si un contract civil intre deputatul Radan si sotia acestuia. Potrivit acestui contract, sotia deputatului era angajata in calitate de referent la cabinetul parlamentar si primea 4,9 lei pe ora pentru activitatea prestata. Acest contract a incetat in 2008.

In 2008 la Camera Deputatilor este inregistrat un nou contract pentru angajarea fiului sau. De aceasta data, fiul este angajat drept sef de cabinet pe un salariu de 1100 lei, un spor de vechime de 15% si 25 de zile lucratoare de concediu.

Desi deputatul Mihai Radan a declarat pentru HotNews.ro ca nu el a facut angajarea, pe cererea de angajare a fiului apare semnatura sa, la fel ca si pe contractul de munca al acestuia. In contractul fiului sau se mentioneaza un salariu brut de 4900 lei, 26 zile lucratoare de concediu si 10% spor de vechime.

Fiul deputatului PDL Stelica Iacob Strugaru a fost angajat la cabinetul de parlamentar pe 1 iulie 2009. Potrivit contractului, salariul brut a fost stabilit la 2522 lei si un spor de vechime de 5% si 28 de zile lucratoare de concediu. In contract se mentioneaza ca a fost angajat drept consilier pe probleme economice. La fel ca la celelate doua contracte, si pe actul de angajare al fiului apare o semnatura in dreptul rubricii deputat. “Cand l-am angajat am intrebat la Parlament. Ne-au spus ca putem sa-l angajam cum vrem noi, cu sau fara carte de munca”, a declarat Stelica Iacob Strugaru pentru HotNews.ro.

Deputata PSD Sonia-Maria DRAGHICI si-a angajat si ea fiul la cabinetul de parlamentar. La Camera Deputatilor au fost inregistrate doua contracte. In februarie 2009, Sonia Draghici a inregistrat un contract civil care este incheiat intre ea si fiul ei. Potrivit acestui contract, fiul ei era angajat drept consilier si era platit cu 16 lei pe ora. Durata contractului a fost stabilita intre 2 martie-1 iulie 2009. Ulterior, la Camera Deputatilor a fost inregistrat un nou contract prin care fiul deputatei era angajat pe functia de expert pe un salariu brut de 2350 de lei. Si pe acest contract in dreptul rubricii avize apare semnatura in dreptul rubricii deputat.

Citeste si