Parlamentarii acuzati de ANI ca au incalcat legislatia conflictelor de interese pentru ca si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca institutia a interpretat eronat legea. Deputatul Mate Andras, a carui sotie a fost angajata la cabinetul parlamentar pentru a-i scrie discursurile si pentru a-i face revista presei, sustine ca nu a incalcat legea si ca, in realitate, ANI interpreteaza eronat prevederile legale privind conflictele de interese. Deputatul PDL Stelica Iacob Strugaru sustine ca, atunci cand fiul sau a fost angajat consilier personal la cabinetul parlamentar, conducerea Camerei Deputatilor i-a transmis ca nu exista nici un fel de incalcare a legii.

  • IPP despre cazul deputatilor prinsi ca si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare: Institutia Parlamentului tolereaza nepotismul pe bani publici.
  • Victor Ponta: Trebuie sa se aplice legea, intotdeauna, indiferent despre cine este vorba, cine greseste trebuie sa plateasca

Deputatul UDMR Mate Andras spune ca sotia sa ii facea revista presei si ii redacta discursurile publice. In opinia deputatului maghiar, ANI a interpretat eronat legea si nu exista nici un fel de conflict de interese.

Mate Andras (mp3)

Iata ce a declarat deputatul:

  • “Distinsii domni de la ANI, care se ocupa de aceste conflicte de interese, nu cunosc legislatia. Nici o norma nu interzice ca la un birou parlamentar sa fie angajat cineva, indiferent daca este ruda. Angajarea nu se face de deputat direct. Contractul de munca se semneaza de catre Camera Deputatilor si de salariat. Or camera nu face nici un fel de ilegalitati. Asta ar fi insemnat ca de la secretar general pana la toti ceilalti ar fi vinovati. ANI incurca functionarul public cu alesul care are un regim separat.
  • Nu este nici un fel de conflict de interese ca sotia mea a fost angajata la cabinet. Camera a facut angajarea, iar cu cine lucrez eu decid in cine am incredere. Un conflict de interese ar fi insemnat ca ma influenteaza cumva or cum sa ma infuenteze? Cum votez sau ce? Nu e nicio problema. In legea lor au si prevederi privind raspunderea pentru gafe. ”

Mihai Radan, reprezentant al Grupului Parlamentar al Minoritaților Naționale, sustine ca nu exista nici un fel de articol de lege care sa-i interzica sa-si angajeze rudele la cabinetul parlamentar.

Mihai Radan (mp3)

Citeste mai jos punctul de vedere al deputatului:

  • “Acuzarea ANI se bizuie pe un articol din lege care vizeaza administratia publica si nu pe noi, demnitarii. Noi nu suntem functionari publici de aceea nu cred ca suntem afectati de acesta lege.
  • Nu vad nici un fel de conflict de interese. Nu eu am facut angajarea. Daca imi citati vreun articol de lege in care sa se mentioneze ca demnitarii nu pot sa angajeze rudele in biroul parlamentar, atunci sigur ca sunt de condamnat. Nu putem insa sa interpretam legile asa dupa ureche.”

Deputatul PDL Stelica Iacob Strugaru a explicat pentru HotNews.ro ca fiul sau a fost angajat la cabinetul de parlamentar pe pozitia de consilier personal si primeste un salariu de 1.700 lei. Deputatul PDL este de parere ca nu a incalcat legislatia, dar a mentionat ca daca ICCJ va fi de acord cu ANI se va supune deciziei si va rezilia contractul fiului sau.

Iacob Strugaru (mp3)

Vezi mai jos declaratia deputatului:

  • “Nu l-am pus director, nu l-am pus altundeva pe un salariu de sute de milioane. Nu cred ca este conflict de interese. El m-a ajutat in campania electorala. Acum el imi pregateste revista presei. Lucram impreuna. El imi spune ce se intampla in teritoriu. Cei de la ANI vorbesc despre asta de un an jumatate. Sa spuna ei ca nu am voie sa angajez pana la gradul sapte de rudenie, ca nu am voie pe ala sau pe alalalt.  
  • Nimeni nu mi-a spus nimic. Nu stiu ce conflict de interese ar fi. Curtea Suprema va decide si daca se va constata ca nu e bine, atunci contractul va fi reziliat. Daca este moral sau imoral eu nu pot sa va spun. Cand l-am angajat am intrebat la Parlament. Ne-au spus ca putem sa-l angajam cum vrem noi, cu sau fara carte de munca. A mai fost si o comisie de la ANI la Camera Deputatilor, au verificat si au spus ca este in regula. ”

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a transmis HotNews.ro ca va da publicitatii un comunicat public in care isi va expune punctul de vedere. Deputatul Sonia Draghici nu a raspuns solicitarilor HotNews.ro de a-si prezenta pozitia fata de decizia ANI.

Victor Ponta, despre cazul deputatilor prinsi ca si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare: “Pozitia PSD este ca trebuie sa se aplice legea, intotdeauna, indiferent despre cine este vorba, cine greseste trebuie sa plateasca”, a declarat liderul PSD citat de Agerpres.

Institutul pentru Politici Publice (IPP), organismul care monitorizeaza activitatea parlamentarilor, a transmis un comunicat public in care mentioneaza ca situatiile de conflict de interese “se datoreaza deopotriva lipsei de raspundere a alesilor, dar si institutiei Parlamentului care le tolereaza nepotismul pe bani publici”. Potrivit IPP, cazurile sesizat de ANI nu sunt singulare si intr-un raport facut public de institut in 2010 ar mai exista 25 de cazuri in care apar “o serie de coincidente intre numele parlamentarilor si cele ale angajatilor din birourile acestora”.

Iata mai jos frangemente din comunicatul IPP:

  • Vina pentru aceasta situatie apartine in mod egal parlamentarilor, care au facut tot posibilul pentru a mentine un registru ambiguu in ceea ce priveste regimul incompatibilitatilor la angajarea in birourile parlamentare, dar si conducerii Camerei Deputatilor – in cazul de fata, care cunoaste aceste practici si le tolereaza.
  • In primul caz, asa cum se intâmpla in toate tarile civilizate, Statutul deputatilor si senatorilor ar trebui sa cuprinda un articol clar prin care acestora sa le fie interzis sa angajeze in orice structura parlamentara sotia/sotul sau rudele, asa cum este prevazut, de altfel, in Legea 161/2003 in definitia data conflictului de interese si aplicabilitatea acestuia functiilor de autoritate publica si administratia centrala si locala.
  • In ce priveste conducerea Camerei, atât Presedintele, cât si Secretarul General respectiv Biroul Permanent ca structura de conducere colectiva, se fac raspunzatori pentru situatiile in care parlamentarii isi angajeaza si platesc din bani publici rudele sau sotiile/sotii. Mai mult decât atât, Camera ascunde cu buna stiinta aceste informatii, semneaza in continuare contracte de munca cu rude ale parlamentarilor si nu face publice aceste informatii.